Velká válka s křižáky 1409 – 1411 – Radek Fukala – Epocha 2011

Tato kniha je další z výtečné edice Polozapomenuté války. Podobně jako Povstalci, vlastenci, pučisté a de Gaulle: Drama alžírské války 1954–1962, Velký švindl, Hranice placená krví: Sovětsko-finské války nebo Válka v Arktidě: Zapomenuté bojiště tajné meteorologické války v letech 1940-1945. Nejraději bych přečetl celou tuhle edici!
— Také tento díl má kvality většiny knih z této edice. Problém je zde rozebrán do podrobností. Kromě období samotné války Německých rytířů s polsko-litevskou unií zde autor mapuje jak velký kus historie, který těmto konfliktům předcházela a i historii všech důležitých postav před rokem 1409.
— Oproti jiným dílům se mi tento zdá, že v tomto
díle je méně nudnějších pasáží a také více různých reprodukcí. Zajímavé je i to, že u všech lokací a osob zmiňovaných v knize autor uvádí minimálně dvě verze – zpravidla německou a polskou. Dokonce i samotná bitva u Grunwaldu je v německé literatuře zmiňovaná jako bitva u Tannenbergu. Nebo u Žalgirisu – pokud jste litevský historik.
— Určitá část této knihy je věnována i tomu, jak tuto bitvu a válku interpretovala polská, litevská a německá propaganda, kultura a historiografie. Autor zde také píše o české stopě v tomto konfliktu. Češi se angažovali na obou stranách konfliktu a pár stop zde zanechal i Jan Žižka z Trocnova. Dokonce je pravděpodobné, že svou slavnou vozovou hradbu okoukal od křižáků, kteří ji použili pro zabezpečení svého ležení. To byla pro mě novinka.
— Pokud vás zajímá středověk, válečná historie nebo vzdálená minulost nejen Polska ale obecně Střední a Východní Evropy, tak vám tuto knihu určitě doporučím.

Tiráž
Vydala: Epocha v roce 2011
Počet stran: 248
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788074251146

Napsat komentář