Sex, Disco, Revoluce! – Ivan Jonák – Culina Botanica 2019

Tato autobiografie Ivana Jonáka, kterou psal během svého posledního výkonu trestu vyšla po redigování reportérem časopisu Vice až po po propuštění z vězení a smrti Ivana Jonáka. Jelikož bylo vydání této autobiografie velkým přáním Ivana Jonáka, tak jeho děti nakonec přistoupili na to, že se tyto paměti opravdu vydají tiskem.
— Ivan Jonák byl takovým symbolem první poloviny devadesátých let a prvních roků divokého budování kapitalismu. Se vším tím bizárem, buranstvím a celými těmi divokým i časy, kdy bylo dovoleno vše a téměř neexistovala nějaké mantinely.
— Ivan svoje vyprávění začíná už ve svém raném dětství. Už v mladosti se dostal do vězení a jeho líčení poměrů v kriminále osmdesátých let je hodně velký hardcore. Sice už to nebylo peklo lágrů z padesátých let ale i tak to byla hrůza. Během svého pobytu v vězení pracoval i pro nechvalně proslulou Preciosu a to je nejtemnější část celé knihy.
— Většina knihy je věnována působení Ivana Jonáka v šedé zóně socialistické ekonomiky a to nejvíce v roli nelegálního taxikáře. Popisuje spoustu různých podvůdků, sméček a čistých zlodějin, kterých se účastnil nebo je dokonce vymýšlel. Později popisuje i svoje působení během sametové revoluce a své následné budování svého proslaveného Discolandu Sylvie. Popisuje svoje setkání jak s Josefem Vinklářem nebo Vítězslavem Jandákem, tak i s Danielem Landou, Miroslavem Sládkem nebo Václavem Klausem.
— Dva motivy se v celé knize opakují stále dokola s mnoha detaily a obrovskou láskou a to jsou jednak automobily a druhak ženy a sex. Jelikož knihu psal ve vazbě a že v době když byl na svobodě byl hodně sexuálně aktivní, tak pasáže o sexu jsou časté a velmi podrobné. Ivan zde dost propaguje vodní sporty, které měl moc rád. A hodně zarostlé intimní partie. Pokud by vám to vadilo, tak se raději knize vyhněte.
— Kniha se čte dobře a je zajímavou sondou do myšlení socialistického hastlera. Trefně ilustruje tragikomedie života v osmdesátých letech a všudypřítomnou šmelinu, úplatkářství a pokrytectví. Každopádně pokud vám nebudou vadit hodně časté a hodně podrobné sexuální scény, tak vám mohu knihu doporučit jako takové zpestření. Pokud pamatujete devadesátky nebo dokonce osmdesátky, pak si přičtěte ještě nějaká procenta za nostalgii.

Tiráž
Vydala: Culina Botanica v roce 2019
Ghostwriter: Pavel Čejka a Adam Pešek
Grafická úprava: Richard Bakeš
Počet stran: 448
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788090640238

Napsat komentář