Naddniestrze. Terror tożsamości – Piotr Oleksy – Czarne 2018

O neexistujícím státu jménem Podněstří (plným a oficiálním názvem, Podněsterská moldavská republika) jsem se dozvěděl v knize Hranice touhy, která se věnuje různým neuznaným zemím. Později jsem ještě na Youtube našel kanál Roman, fanoušek Polska, který provozuje kluk, který se narodil v Tiraspolu a živí se jako turistický průvodce Evropanů po této podivné zemi, která vypadá jako skanzen SSSR.
— Tato reportážní kniha Piotra Oleksy se věnuje výlučně této separatistické zemičce. Začíná citací Henryka Sienkiewicze této oblasti nejvýchodnější Evropa a nejzápadnější Asie. I vyprávění o historii začíná zhruba v době když žil slavný ruský bard. Později do historie této zemičky začalo zasahovat Rusko, pak SSSR a pak opět Rusko. Historie je to opravdu hodně barvitá a čtenář trošku pochopí, proč mají obyvatelé této podivné země takový sentimentální vztah k Rusku, či spíše jeho bolševické inkarnaci.
— Autor, zde popisuje i dějiny před pádem Sovětského svazu ale nejvíce prostoru je zde věnováno dějinám tohoto pseudostátu v tomto století. Je zde i příběh holdingu Serif, který vlastní dva bývalí policisté a který postupně ovládl jak potravinové řetězce, tak benzínové pumpy a spoustu dalších podnikatelských oborů. Majitelé později vstoupili do politiky a vzhledem k tomu, že byli jedni z největších zaměstnavatelů na místním trhu, tak byli velice úspěšní a jejich lidé vždy mají velké šance na obsazení pozice prezidenta země. nepřipomíná vám to někoho z České republiky?
— Pan Petr zkoumá a popisuje všechny aspekty života v této zemičce, mindset jeho většinových obyvatel a proč minimálně Rusku vyhovuje status quo. Autor dle mého názoru vše předkládá nestraně a nesnaží se obyvatelům tohoto loutkového státu nějak vysmívat nebo je démonizovat. Já si tuto knihu docela užil a mohu ji s klidným svědomím doporučit.
.
Tiráž
Vydalo: Czarne v roce 2018
Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
ISBN: 9788380497306

Napsat komentář