Velký švindl – Václav Králíček – Epocha 2015

Krymská válka

Z této edice jménem Polozapomenuté války jsem už četl několik knih. A musím říci, že by na všechny dala málem použít stejná recenze. Kniha je vždycky dobrá ale musím přiznat, že zejména v druhé polovině každé knihy už začíná být čtení trošku nuda a stereotyp. Ale to je prostě daň za to, že jde o prostě non fiction literaturu a aby kniha byla zajímavá i pro zasvěcenější a informovanější čtenáře a je třeba předat jim všechny ty ne moc zajímavé čísla, data a jména velitelů nebo politiků.
— Tento díl je věnovaný Krymské válce. A nejde o tu právě probíhající válku na východě Ukrajiny ale ten konflikt z let 1853 až 1856, kterého se účastnila většina tehdejších velmocí. tato válka byla zajímavá tím, že byla takovým přechodem od válek starého typu jako byly např. napoleonské války k válkám nového typu jako byla první světová. V rámci této změny paradigmatu došlo k přechodu z klasických plachetnic na lodě poháněné párou, barevné zdobné uniformy nahradily méně výrazné barvy, začal být kladen důraz na technologie, propagandu a logistiku.
— Víceméně u všech knih z této edice mne nejvíce baví a nejlépe se čte úvodní část knihy, kde se rozebírají příčiny válek, představuje mezinárodní situace a důležití aktéři konfliktů a většinou vás ještě autor nezavaluje kvanty dat, počty jednotlivých jednotek a jmény různých důstojníků a politiků.
— Konkrétně u této války mne překvapila obrovská míra hlouposti, diletantství ale i obyčejného lajdáctví na všech obou stranách. Také mne překvapilo, kolik zejména spojeneckých vojáků zemřelo na následky cholery a jiných nemocí, často ještě dříve než se vůbec dostali na dohled nepřítele. Na tom, že to byl obrovský průšvih se jistě také podepsalo to, že na většině vysokých velitelských míst byli důstojníci dosti za zenitem.
— U této knihy přemýšlím o to, zda ji mám doporučit. Ale s opatrně zdviženým prstem asi mohu. Prostě pokud vás toto téma zajímá a nebo pokud jste už něco z edice Polozapomenutých válek četli a dočetli, tak si přečtěte i toto. Ale prostě je to klasické non-fiction.

Tiráž
Vydala: Epocha v roce 2015
Počet stran: 480
Vazba: pevná
ISBN: 9788074252358