Kulový blesk – Liou Cch‘-sin – Host 2019

Liou Cch‘-sin se proslavil svou trilogií, která začíná románem Problém tří těles. Někdo tento román prezentuje i jako prequel ke slavné trilogii. Což si myslím, že blbost. Stylově se Kulový blesk této trilogii dost podobá ale dějově na sebe nijak nenavazují. No, každopádně asi platí, že pokud se vám sedl Problém tří těles, tak se vám nejspíše bude Kulový blesk líbit také. Nebo pokud jste od tohoto čínského spisovatele nic nečetli, tak Kulový blesk by mohla být taková ochutnávka před čtením poměrně obsáhlé trilogie.
— Kulový blesk je příběh vědce, který je posedlý problémem kulového blesku, protože jeden z nich mu v den jeho desátých narozenin zabil jeho rodiče. Brzy se přes svoje zkoumání tohoto fenoménu dostane i k vojenskému výzkumu blesků a to nejen kulových. Zde se potkává i s Sun Yin – mladou a sexy vojačku, která je díky otci generálovi a smrti matky posedlá vymýšlením nekonvenčních zbraní. A to nemyslím atomovky ale zbraně využívající nové neokoukané technologie a nápady.
— Stejně jako slavnější trilogie, je i Kulový blesk hodně napěchovaný informacemi a myšlenkami z různých vědeckých oborů. Jelikož se děj Kulového blesku odehrává víceméně v současnosti, tak některé teorie, které autor rozvíjí jsou na hranici mezi vědou a pavědou a protože se Kulový blesk odehrává více v dnešní době, tak ty nesrovnalosti více vystupují na povrch. Také určitý čínský nacionalismus zde ještě více kazí zážitek z četby. Zejména když některé postavy mluvily o padesátých letech minulého století, kdy jak v Rusku, tak v Číně zuřil ty největší revoluční teror, jako o o době velkých ideálů s určitou nostalgií.
— I to jak autor naznačuje to, jak byla Čína napadena – nejspíše USA, mi zde dost vadilo. Také nejen hlavní postavy by neškodilo trošku více prokreslit a nemít je takové komiksově šablonovité. Musím přiznat, že se kniha četla celkem dobře a děj byl hodně svižný ale ten propagandistický podtón to trochu kazí. Když se s tím smíříte a přistoupíme na autorovu hru (zde myslím spíše pravdivost těch vědeckých teorií a myšlenek). Prostě takové doporučení s mírně vztyčeným prstem. : )


Tiráž
Vydal: Host v roce 2019
První vydání: 2004
Původní název: 球状闪电
Překlad: Hana Do
Počet stran: 415
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788027500048

Napsat komentář