Běžkyně – Peter May – Host 2018

Běžkyně je již pátý díl série detektivek odehrávajích se převážně v Číně. Předchozí díl Hadohlavec byl trošku slabší a dost věcí jsem předvídal a celá zápletka mi přišla hodně přitažená za vlasy. Také jsem se trochu bál, že by série mohla sklouznout do červené knihovny jako poslední díl dost podobné krimi série a to Smrtící bílá. Nakonec to nebyl zas tak velký průšvih ale tak dobré jako první díly této série to nebylo. To je třeba si přiznat.
— Tak za prvé: ano velká část knihy se točí kolem vztahu obou hlavních hrdinů a stavu hlavní hrdinky ale není to tak obtěžující jako u Cormorana a Robin. Nově je zde věnován prostor vztahům Liho a jeho nejbližších kolegů. Příběh se odehrává v době před konáním Olympijských her, což opět svádí k porovnávání s posledním příběhem ze série o Cormoranu Strikeovi.
— Jinak tento díl se opět odehrává v Číně, což vítám protože popis méně známých stránek života v Číně je něco, co dělá tuto sérii zajímavou. Sledujeme vyšetřování několika záhadných úmrtí vrcholných čínských sportovců, které nejspíše bude něco spojovat, protože to prostě nemůže být náhoda. Opět jsem jednu z důležitých indicií, na kterou detektivové v knize přijdou až v závěru, odhalil téměř při první zmínce o ní. Ale i tak to bylo méně přitažené za vlasy jak předchozí díl.
— Způsob psaní, tempo vyprávění a všechny další věci jsou zde stejné jako u předchozích dílů této série a obecně i v jiných knihách tohoto autora. Takže pokud se vám líbily předchozí díly této série, tak si přečtěte i tento díl. Pokud ne, tak začněte prvním dílem, protože zde je mnohem lepší číst sérii od začátku, protože interakce mezi oběma hlavními hrdiny je dosti důležitou součástí celé série.

Tiráž
Vydalo: Host v roce 2018
Rok prvního vydání: 2003
Původní název: The Runner
Překlad: Filip Drlík
Počet stran: 381
Vazba: pevná
ISBN: 9788075774712

2 komentáře Přidejte váš

Napsat komentář