Vox – Christina Dalcher – MUZA 2019

Přiznám se, že tuto knihu jsem začal poslouchat primárně na základě zajímavé obálky. Ale přečetl jsem si i anotaci a ta zněla hodně zajímavě. Velká škoda je, že zajímavý námět a atraktivní prostředí knihy ve finále dost pokazí dosti neuvěřitelný a umělý závěr knihy. Ale po pořádku.
— Děj této knihy se odehrává v USA nedávné budoucnosti. V této realitě se vlády v USA ujmou náboženští fanatici z takzvaného biblického pásu. A v zemi nastolí režim, který v pohodě strčí do kapsy i největší hrůzy Islámského státu. V zemi začnou vyrůstat koncentrační tábory pro gaye a lesbičky, všude se začnou objevovat kamery a mikrofony, ženy přijdou o možnost zaměstnání, o cestovní pasy a také bankovní účty a nejviditelnější omezení žen představují náramky s počítadlem slov, které ženám začnou udělovat elektrické šoky, kdykoliv překročí zákonem povolenou stovku slov (za den). Prostě vlhký sen Petra Hampla nebo Evy Hrindové.
— Hrdinkou knihy je bývalá vědkyně zabývající se výzkumem poruch řeči. Ale teď je už jen ženou v domácnosti. Před nedávnem dostala svůj náramek/náhubek i její malá dcerka. Její nudný život změní to, že je povolána zpět do svého bývalého zaměstnání protože prezident v důsledku nehody na lyžích přijde o schopnost mluvit. A aby nebylo problémů málo zaplete se do milostného trojúhelníku se svým zahraničním kolegou. A jak asi tušíte, předmanželský a mimomanželský sex se nyní trestá velmi drasticky.
— Svět křesťanského „kalifátu“ je popsán celkem dobře a hlavní hrdinka se často vrací v duchu do minulosti a rozebírá, co se kdy posralo. Velká škoda, že celkem hodně atraktivní námět zabíjí hodně slabý konec, který je hodně ve stylu deux ex machina. Důvody pronásledování žen a i charaktery většiny postav by si zasloužily hlubší a věrohodnější zpracování. Občas jsem mi kniha připomínala YA nebo červenou knihovnu maskující se za dospělý román.

Tiráž
Vydala: Muza v roce 2019
Původní název: Vox
Rok původního vydání: 2018
Překlad: Radosław Madejski
Délka: 10 hodin 23 minut
Provedení: audiobook
ISBN: 32125825

Napsat komentář