Zelený stan – Ljudmila Ulická – Paseka 2016

Zelený stan jsem si chtěl přečíst hned poté, co se o něm zmiňovala Kamila z Hlava plná knih. Ruské dějiny mne hodně zajímají a mám toho dost načteno ale o ruském samizdatu jsem toho moc nevěděl a právě ten je jedním z nosných témat tohoto opusu magnum.
— V mnohém mi tato kniha připomínala to nejlepší z tvorby geniálního Umberta Eca. Také zde najdeme několik vrstev vyprávění, obrovskou nálož faktů (důležitých i nicotných) a neskutečně mnoho kulturních i popkulturních odkazů. Knihu můžete číst mnoha způsoby a je jen na vás, zda zhltnete jen životní osudy tří přátel z dětství nebo se ponoříte hlouběji a budete objevovat všechny ty odkazy, narážky a kamea.
— Hlavní příběh se odehrává mezi úmrtími dvou Josifů. Světoznámého masového vraha a méně básníka známého spíše v rodném Rusku. Osudy třech outsiderů, které spojí téměř na celý život starost o osud malého koťátka se proplétají s osudy velkých postav (nejen) ruské kultury a politiky ale i osudy zdánlivě obyčejných lidí. A velký důraz je zde kladen na osudy lidí, kteří se buď úmyslně nebo souhrou náhod dostali do sporu se státní mocí. Stejně tak na různé podivíny žijící mimo oficiální struktury.
— Autorka ukazuje, že i v době největšího teroru si vnímavý člověk mí najít nějaké drobné radosti nebo případně nějaký prostředek úniku od reality. Právě tento escapismus a neochotu dospět a vidět realitu autorka dosti podrobně zkoumá. Mezi řádky toho najdeme spoustu: genocidu Tatarů vyhnaných z jejich rosného Krymu, protest proti okupaci Československa, tradiční ruský antisemitismus a výjimečný status, který měli a nejspíše nadále mají mezi částí Rusů básníci a spisovatelé. Tak jako Anya von Bremzen pozorovala ruské dějiny optikou kuchyně, tak Ljudmila to činí na pozadí literatury a hudby. A to zejména té spíše zakazované.
— Knihu prostě nemohu nedoporučit ale chápu, že čtenářky přivyklé na jednoduší příběhy se mohou v té záplavě jmen a narážek utopit. Ač je autorčin jazyk přenádherný, styl vyprávění skvělý, tak méně zkušené čtenáře může mást ne zcela lineární děj a mnohovrstevnatost příběhu. Ale pokud vás tato lavina obrazů, zvuků a postav nesmete do hlubin nevědomí, pak si vychutnáte poutavou exkurzi do světa ruské kultury.

Tiráž
Vydala: Paseka v roce 2016
Překlad: Alena Machoninová
Původní název: Зеленый шатер
Rok původního vydání: 2010
Počet stran: 496
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788074324888

Jeden komentář Přidejte váš

  1. lostsoul2015 píše:

    Četla jsem před pár lety a byl to velký literární zážitek. Je zajímavé, že tam vidíte podobnost s Ecem, to bych nikdy neřekla. Jednou si knihu určitě přečtu znovu, v brzké době se chystám na Případ Kukockij.

    To se mi líbí

Napsat komentář