Emigracja – Malcolm XD – W. A. B. 2019

Malcolm XD je pseudonym neznámého autora, který před napsáním této své prvotiny napsal menší množství krátkých textů jako bloger. A jedna jeho historka byla i zfilmovaná. Emigrace je jeho debut ve světě papíru a opravdových knih. A jak název napoví snad i voliči SPD, tak zde půjde o fenomén, který Polsko trápí už hodně dlouho. O životě nelegálních ekonomických migrantů asi už psal leckdo ale nevím, zda se to někomu podařilo podat takto vtipně.
— Vypravěč – rodák z hlavního města rybízu – je zároveň hlavní hrdina této knihy a namísto svého věrného sluhy Sama Křepelky jej na bájné cestě tam a zase zpátky doprovází největší kámoš Stomil. Stomil je také přezdívka ale není založena na nějaké vášni pro cestování ale spíše na neznalosti v oblasti pánské ochrany. Takže pokud by tuto knihu někdy někdo překládal do češtiny, tak by se mohl Stomila přejmenoval na Durexe. Ale nebudeme zabředávat do hloupého product placementu.
— Po několika úvodních kapitolách mapujících žití v hlavním městě angreštu (odkazy na přibližný počet obyvatel tohoto tajemného města najdete na mnoha místech příběhu) se oba naši hrdinové vydávají na cestu do Londýna nad Temží. Bohužel nebo bohudík se už někde v rajchu jejich dosud poklidná cesta zkomplikuje díky tomu, že Malcolmovi ujede autobus během hygienické přestávky na benzínce. Ale Poláka najdeš opravdu všude, tak se během pár minut Malcolma ujme polský řidič kamionu a poradí mu jak se dostat do Británie bez peněz. Cestou zažije soustu neuvěřitelných příhod a nakonec se s Londýně setká se svým kamarádem Stomilem.
— V Londýně jejich bláznivé příhody nekončí. Vydělávají si na živobytí jako rikšové, bydlí v luxusním squatu v centru Londýna než si najdou bydlení ve zrušeném bordelu a tak dále. Slabost pro alkohol a hulení se tíhne jako zelená niť většinou příhod. V závěru je incident s jedním členem jihoamerické mafie s působivým Ježíšem vytetovaným na hrudi přiměje se přesunout do malého městečka ve vnitrozemí Anglie, kde pracují v obrovském komplexu na zpracování zelí. Toho co se jí – ne toho co se kouří. A vše vrcholí miniaturní apokalypsou a útěkem zpět na kontinent.
— Autor dokáže velmi vtipně nakousávat různé aktuální i dlouho trvající problémy. Psát o věcech, které by se mohli stát vám, či někomu z vašeho okolí a to vše velmi lehce, velmi aktuálním jazykem a s půvabným nadhledem a sebereflexí. Prostě taková odychovka ale s vážnějšími podtexty a mnohem méně křeče jak třeba Aristokratka. Velice doporučuji.

Tiráž
Vydalo: W. A. B. v roce 2019
Audioknižní zpracování: Biblioteka Akustyczna
Čte: Janusz Zadura
Formát: audiobook
Čas: 6 hodin 51 minut
ISBN: 9788327263858

Jeden komentář Přidejte váš

Napsat komentář