Všichni muži Kremlu – Michail Zygar – Pistorius & Olšanská 2016

Kniha má podtitul Stručná historie dnešního Ruska a vyšla i ve slovenském překladu u kultovního nakladatelství Absynt. Zagar je ruský nezávislý novinář, spojený s téměř jedinou nezávislou televizní stanicí Dožď. A jak titul, tak podtitul odpovídá tomu, co v knize najdeme.
— V knize můžeme sledovat celou kariéru Putina od doby, kdy „Rodina“ (mocenské uskupení kolem Borise Jelcina, kde měla velké slovo jeho dcera a její budoucí muž) hledala někoho, kdo by nahradil Jelcina v čele státu a kdo by oslabil moc komunistů. Shodou okolností padla volba na nenápadného kágebáka Putina.
—- Kromě velkého vůdce sledujeme nejen politiky, generály, ideology a ekonomy kolem něho ale také osudy všemožných oligarchů. Sledujeme jak se z na Rusko normálního politika stal paranoidní diktátor, který díky tomu, že se obklopil pouze přitakávači už naprosto upřímně věří svým lžím. Kromě viditelných činů jak Putina, tak dalších jeho podřízených i nepřátel vám autor naznačí i skrytou motivaci jejich činů. Docela mne překvapilo, že na proměnu Putina k horšímu měl velký hurikán Catrina, tedy spíše slabá reakce amerického prezidenta na tuto katastrofu.
— Sledujeme jak s různými barevnými revolucemi jak v postsovětských zemích, tak arabských zemích roste putinova paranoia. Sledujeme budování jeho kultu osobnosti, celou histotrii jeho vztahu s Medveděvem – včetně toho, jak si na jedno období vyměnili židle. Stejně tak sledujeme jeho vztah s Kadyrovem a různými ideology.
—- Zmiňovány jsou i různé ruské konflikty – od první čečenské války, přes napadení Gruzie a anšlus Krymu, až po ruské angažmá v syrském konfliktu. Celá kniha je napsána velmi čtivě i když prezentuje dosti strohá data ale autor je občas proloží nějakým klepem, drobným postřehem ze zákulisí a díky tomu se kniha lépe čte. Velice doporučuji. Autor vidí a zmiňuje i přešlapy USA a Západu a jeho pohled se mi zdá vyrovnaný a objektivní. Pokud si chcete udělat základní přehled o tom, kdo je Putin a co se dělo v Rusku po odchodu Jelcina do ústraní, tak tahle kniha je ideální začátek.

Tiráž
Vydalo: Pistorius & Olšanská v roce 2016
Originální název: Вся кремлевская рать: Краткая история современной России
Rok vydání originálu: 2015
Překlad: Libor Dvořák
Počet stran: 360
Vazba: pevná
ISBN: 9788087855645
Rok vydání originálu: 2015
Překlad: Libor Dvořák
Počet stran: 360
Vazba: pevná
ISBN: 9788087855645


Jeden komentář Přidejte váš

Napsat komentář