Impérium musí zomrieť – Mikhail Zygar – Absynt 2019

To, že je non-fiction aktuálně žánr, který čtu nejvíce možná více a tuhle poměrně tlustou knihu od pádu Ruské carské říše jsem měl v hledáčku poměrně dlouho a mimochodem, kromě vydání v kultovním nakladatelství Absynt, tak vyšla i v českém překladu díky nakladatelství Pistorius & Olšanská. Od autora jsem už četl knihu Všichni muži Kremlu a musím konstatovat, že i ta je skvělá a nabitá informacemi.
— Autor přístupným a poutavým způsobem mapuje posledních několik let Ruska před uchvácením moci bolševickým režimem. Začínáme na sklonku života Lva Tolstého a prvního roku nového století. Sledujeme jak události v carské rodině, tak co dělali představitelé některých předních aristokratických rodin. Zároveň sledujeme i osudy některých známých umělců a také představitelé různých politických stran a hnutí.
— Vidíme, jak se car vyhýbal každou chvíli nějakým větším rozhodnutím a co všechno a kdo všechno měl vliv na jeho rozhodování. Také jak různé animozity mezi vůdci opozice vedly k radikalizaci různých skupin a i obyvatelstva celkově.
— Je zajímavé, jak často chybělo jen málo a historie Ruska a díky tomu celého světa se mohla odehrávat úplně jinak. Také je fascinující, jak velkou velkou váhu měly různé animosity mezi různými aktéry ruských dějin. O ruských dějinách jsem věděl poměrně dost ale dost mě překvapilo, jak hodně měl Vladimir Iljič Uljanov různých falešných jmen. Tedy kromě toho neznámějšího: Lenin.
— Nicméně musím konstatovat, že se kniha četla velmi dobře. S lehkostí jako by jste četli dobrou beletrii. takže pokud vás alespoň trochu zajímají dějiny a zejména ty ruské, tak knihu velmi doporučuji.

Tiráž
Vydal: Absyntv roce 2019
Rok prvního vydání: 2017
Původní název: Империя должна умереть
Překlad: Samuel Marec
Počet stran: 688
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788082031075

Napsat komentář