Dům u mešity – Kader Abdolah – 2011 Kniha Zlín

Kader Abdolah je umělecké jméno iránského spisovatele jménem Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani, který žije v Nizozemí. Ve svém románu „Dům u mešity“, který popisuje osudy jednoho velkého domu v průběhu moderních dějin. Začíná za vlády šáha Rézy Páhlavího a můžeme sledovat nástup ajatolláha Chomejního a jde o další poměrně rozsáhlou rodinnou ságu na pozadí velkých a bouřlivých dějin.
— Hlavním hrdinou knihy je obchodník Aga Džan, který je hlavou nejen domu, tak bazaru a má velký vliv i na chod měšity. zatímco postava Agy Džana nás provede celým dějem knihy, tak v mešitě se mezitím vystřídá několik různých imánů.
— Město, ve kterém stojí tato mešita navíc leží mezi hlavním městem Teheránem, který žije moderním životem, plném moderních západních věcí i trendů a tradičními baštami šíitského islámu. Nejdříve jsme svědky pronásledování radikálních islamistů a později sledujeme krvavý a nelítostný teror, který rozpoutal Chomejní a jeho lidé.
— Autor se snaží přiblížit islámský svět a iránskou společnost západnímu čtenáři. Nebojí se do svého vyprávění zapojit i mírnou dávku magického realismu a sem tam realistické vyprávění prošpikuje verši z Koránu nebo staré perské poesie. Autor používá krátké kapitoly, které jsou většinou věnovány jedné konkrétní postavě příběhu. Čte se to velmi dobře a já tuto knihu mohu doporučit.

Tiráž
Vydala: Kniha Zlín v roce 2011
Rok prvního vydání: 2005
Původní název: Het huis van de moskee
Překlad: Lucie Smolka Frühwirtová
Počet stran: 405
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788087162200

Napsat komentář