Senzibil – Markéta Pilátová – Torst 2020

Musím se přiznat, že jsem si nejdříve myslel, že kniha je literární předlohou k filmu Šarlatán ale nakonec jsem nijak nelitoval, že jsem se do čtení této knihy pustil. I děj knihy Senzibil se odehrává v Čechách nebo přesněji v Jeseníkách. — Středem příběhu je rozdílný přístup k životu dvou téměř zcela rozdílných senzibilů. Liší se nejen věkem ale také svou minulostí, tak přístupem k životu a zejména penězům. Kromě těchto senzibilů se v knize setkáváme s jedním kontroverzním podnikatelem a jednou věřící femme fatale. Kromě tohoto čtyřúhelníku zde najdeme další dvě postavy, které jsou na pomezí smrtelných lidí a nesmrtelných bytostí.
— Ač se v knize vyskytují bytosti, které nejsou klasickými smrtelníky a popisují jevy a praktiky, které jsou na pomezí víry a reality, tak román jako literární útvar rozhodně není nějaké fatasy spíše bych jej zařadil do magického realismu. Autor dost využívá narážky na některé problémy vyloučených lokalit současného Česka.
— Nebudu popisovat děj ale musím napsat, že kniha se četla velmi dobře, aniž by nějak významně sklouzla do nějaké povrchnosti nebo podbízení. Není to nějaká přelomová bomba ale pokud chcete na chvilku vypnout bez nějakého sklouznutí k nějaké Třeštíkové nebo Bočka, tak po knize beze strachu sáhněte.

Tiráž
Vydalo: Torst v roce 2020
Počet stran: 320
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788072155965

Napsat komentář