Návrat do Killybegs – Sorj Chalandon – Argo 2015

Éirinn go Brách je gaelsky Irsko navždy a často toto heslo používali členové IRA v době, kdy válčili s velkou Británií o Severní Irsko. tento román je příběhem jednoho z takových.
— Tyrone Meehan je veteránem války mezi IRA a britskou vládou. A v době, kdy tyto dvě strany v roce 2006 podepsaly příměří se na něho provalí, že dlouhou dobu fungoval jako britský agent a zrazoval své spolubojovníky i obyčejné sousedy. Vrátí se do se do domu svého otce v Irsku, kde mu úplně každý dává znát, jak ho nenávidí a všemožně se ho snaží vyštvat z města.
— Aktuální dějová linka je proložena jeho vzpomínkami na celý jeho život od jeho dětství v Irsku, přes mládí v Belfastu, kdy vstoupil do IRA, až k době, kdy byl jedním z vážených bojovníků IRA. Musím konstatovat, že líčení násilí ze strany protestantských podporovatelů Británie, tak líčení poměrů ve vězení, kde strávil hodně času je dost silná káva. Jsou zde líčeny i různé protestní hladovky a známé roztírání exkrementů po stěnách cel, které se dostalo i do jednoho známého filmu.
— Docela mě překvapilo, jak hodně byli Britové nenávistní proti Irům v době druhé světové války, protože Irsko bylo neutrální a proto ji Britové viděli jako spojence Hitlera. O tomto aspektu britsko-irských vztahů jsem se dozvěděl z této knihy úplně poprvé. Hodně se z této knihy dozvíme jak o struktuře IRA, tak o fungování britské justice a vůbec společnosti v obou zemích. Kniha je napsána naprosto skvěle. Zejména ty pasáže z dětství jsou přímo uhrančivé. Přelouskal jsem to během pár dní a velmi to doporučuji. Leabhair go Brách!

Tiráž
Vydalo: Argo v roce 2015
Rok prvního vydání: 2011
Původní název: Retour à Killybegs
Překlad: Danuše Navrátilová
Počet stran: 275
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788025712665

Napsat komentář