Jiný TGM – Pavel Kosatík – Paseka 2018

Ty kokso, jsem nevěděl, že TGM byl v mládí a dost dlouho poté takový rebel! Jiný TGM mě nejdříve zaujal svou parádní grafickou úpravou. Jde o práci Martina Peciny, který je velice uznávaný a já má jeho věci moc rád. Teď jsem si tu knihu i přečetl.
— Kniha se čte dobře. Život našeho prvního prezidenta je celkem krátkých kapitol, které se věnují jednomu aspektu života TGM nebo jednomu úseku života pana prezidenta. Kapitoly jsou řazeny zhruba chronologicky a můžete zde najít kapitoly třeba o Rukopisech, hilsneriádě, jeho vztahu k Rusku, Balkánu nebo Slovensku. V nadpisech kapitol i obsahu Martin Pecina pracuje s motivem cenzury a tak sem tam je některé slovo přeškrtnuté ale tak aby to bylo jak trošku čitelné a druhak i vtipné. V knize jsou i vtipné a minimalistické ilustrace.Třeba kapitola o hilsneriádě se jmenuje Ta košer věc s Hilsnerem. : )
— Texty jsou dostatečně odborné a jdoucí do hloubky ale zároveň je to dostatečně čtivé a srozumitelné. Klidně si můžete z knihy přečíst jen ty kapitoly, které vás zajímají a ty ostatní buď úplně vypustit nebo je přejet rychločtením. Ale stravitelné jsou víceméně celkem stravitelné a pokud čtete non fiction, tak si knihu užijete.
— Jiný TGM je jednou z knih, které je lepší mít v papírové podobě protože Martin Pecina si s knihou opravdu vyhrál. Zaujme zajímavé stránkování, potěší dvě všité látkové záložky v barvách trikolory, tak i přiznaný materiál na hřbetu knihy. Prostě pokud si chcete osvěžit informace o našem prvním prezidentovi a historii vzniku našeho státu, pak je toto vhodná kniha a je skvělé, že ukazuje všechny stránky osobnosti a života TGM. Po přečtení této knihy už nebudete vidět TGM jako klasického bělovlasého tatíčka se laskavým chováním a umírněnými názory.

Tiráž
Vydala: Paseka v roce 2018
Počet stran: 424
Vazba: pevná
ISBN: 9788074329197

Napsat komentář