Expedice: Můj milostný příběh – Bea Uusma – Argo 2018

Tato kniha mě zaujala už, když jsem viděl polský překlad od vydavatelství Marginesy. Později přišel i slovenský překlad od kultovního vydavatelství Absynt a nakonec jsem se dočkal i češtiny od Arga. Společné mají všechny vydání zajímavou a moderní grafickou úpravu. Základ mají všechny vydání stejný a liší se jen detaily.
— Samozřejmě že i anotace knihy – příběh neúspěšné arktické výpravy mě velmi zaujal a přesně zapadal do mého čtenářského vkusu. Ale když jsem se nakonec ke čtení knihy konečně dostal, tak se musím přiznat, že se dostavilo mírné zklamání. Ale to bylo hodně způsobeno vysokým očekáváním.
— Příběh je o tom, že v roce 1897 se rozhodne trojice dobrodruhů: Salamonm August Andrée, Nils Strindberg a Knut Frænkel pokořit Severní pól pomocí vodíkem plněného balonu Örnen (Orel). Expedice je jedno velký špatný a všichni za to zaplatí životem. Teprve v roce 1930 byly nalezeny jejich ostatky na nepřístupném Bílém ostrově.
— Bea Uusma se kdysi na jednom nudném večírku nudila a tak si z knihovny hostitele vytáhla knihu z roku 1897 se názvem Balonem k severní točně,Andréeho polární expedice z roku 1897. Kniha ji tak zaujala, že ji víceméně ukradla a poté už tento příběh nemohla pustit z hlavy. A začala po osudech této výpravy pátrat na vlastní pěst. Dlouho a usilovně. A pak o tomto pátrání sepsala vlastní knihu.
— Jak už jsem na začátku zmiňoval – kniha je velmi moderně a zajímavě zpracována graficky. Obsahuje velké množství fotografií. jak autorky, tak různé artefakty z muzeí nebo i reprodukce původních fotografií z devatenáctého století. Je tu i dost infografiky a různých typografických libůstek. Typografie knihy je také na mnoha místech hodně vzdušná a ve spojení s těmi fotografiemi nakonec zjistíte, že toho textu tam zas tolik není. Prostě je to takový crossover mezi plnotučnou reportáží a výpravnou obrázkovou knihou.
— Když se smíříte s tím, že skutečného textu je v knize zhruba polovina knihy, tak se kniha čte dobře a přelouskáte ji za pár dní. Možná za jediný den. Když se to toho pořádně opřete. Na druhou stranu i to grafické zpracování je velice příjemné a moc se s ním jinde u českých knih nesetkáte. Vzhledem k luxusnímu grafickému zpracování knihy a celkem zajímavému obsahu může být tato kniha vhodným dárkem pro zvídavého knihomola. Ale i pro normální přečtení bych Expedici doporučil.

Tiráž
Vydalo: Argo v roce 2018
Rok prvního vydání: 2013
Původní název: Expeditionen: Min kärlekshistoria
Překlad: Helena Stiessová
Počet stran: 320
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788025724613

Napsat komentář