1947 – Elisabeth Åsbrink – Absynt 2018

Nevím, jak vznikl nápad na tento druh knih, protože to není jediná kniha, která se věnuje historii jednoho jediného roku v historii světa. Zda to bylo nějaké nakladatelství nebo vyšla jedna kniha a u různých nakladatelství pak přišli s podobnými knihami. Ale jestli se nepletu u Absyntu a v češtině nebo slovenštině zatím vyšlo jen 1947.
— Tato kniha je rozdělena jak do větších celků podle měsíců, tak v měsíci jsou ještě další mnohem kratší podle měst nebo států, kde je jsou popsány konkrétnější události. Některé lokace mají v jednom měsíci i více kapitol. Hodně prostoru je věnováno jak situaci Židů, kteří se pokoušejí dostat do Palestiny, tak Palestinců, kterým se to moc nelíbí a druhak i různým příznivcům nacismu, kteří se nemohou smířit s porážkou a také pomáhají německým nacistům s útěkem před spravedlností.
— U různých příběhů se občas dostáváme o několik roků zpět i o pár roků dopředu od roku 1947 aby některé události nebo chování některých lidí bylo více vysvětleno a zasazeno do kontextu celých světových dějin. Některé kapitoly jsou velmi krátké, jen několik řádků. Jiné jsou na několik stránek. Někde zhruba v prostředku knihy je vyprávění o roku 1947 přerušeno delším příběhem jedné židovské rodiny, jejích fotografii najdete na obálce knihy.
— Kniha se čte velmi dobře, velké dějiny se míchají s drobnými osobními příběhy kladných i záporných hrdinů. Pokud vás zajímá historie, tak tohle je zábavný a nenásilný způsob, jak se něco dozvědět. Snad Absynt vydá i další roky (1945, 1968, 1989 a další).

Tiráž
Vydal: Absynt v roce 2018
Rok vydání originálu: 2016
Překlad: Simona Jánošková
Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
ISBN: 9788082030061

Napsat komentář