Budoucnost svobody: Neliberální demokracie v USA i ve světě – Fareed Zakaria – Academia 2012

Budoucnost svobody jsem přečetl hned po Civilizaci od Nialla Fergusona, která se zabývá částečně stejnými otázkami a náměty jako Budoucnost svobody. Největší rozdíl je v tom, že u Civilizace se autor zabývá hlavně minulostí a tím, jak Západ získal nadvládu nad světem, zatímco Budoucnost svobody se logicky zabývá spíše budoucností demokracie a tím, zda se Západu podaří udržet status quo a to jak ohledně své vedoucí role ve světě, tak i ohledně zachování demokracie a svobody.
— Fareed Zakaria také zkoumá propojení mezi demokracií, liberální ekonomikou, svobodnými volbami a růstem životní úrovně v zemi. Kupodivu společně s autorem zjišťujeme, že všechny tyto elementy liberální demokracie musí být spolu spojené a že to co pomohlo v Západní Evropě a USA politicky a hospodářsky vyrůst nemusí v jiném kulturním prostředí fungovat a dokonce některé aspekty mohou působit negativně.
— Autor také zkoumá různé země a posuzuje jak velkou mají šanci jak k tomu aby by v nich zvítězila demokracie nebo jen ekonomická svoboda a také jak velkou mají šanci k významnému zlepšení životní úrovně obyvatel. Zde je dost znát, že kniha byla napsána už v roce 2003 takže dnešní čtenář už ví, že spousta věcí, které autor tehdy předvídal se nenaplnilo, případně dokonce víme, proč se nějaká autorova předpověď nenaplnila. A některé předpovědi se naopak již naplnily a některé i ve větší míře než tehdy autor předpokládal.
— Velkou pozornost Fareed věnuje stavu demokracie v samotném USA. Zde mapuje vliv a fungování různých lobistických skupin, negativní vliv, který mají na demokracii vliv různé průzkumy veřejného mínění, který stále lehčeji mohou ovlivnit malé zájmové skupiny. také mluví o tom, jak stále větší důraz na demokracii paradoxně může demokracii škodit a hrát do karet jejím nepřátelům. Často to není moc příjemné čtení. Zejména díky tomu, že spousta věcí, o kterým Fareed Zakaria píše se naplňuje nebo už nějaký čas funguje.
— Každopádně musím konstatovat, že ač je kniha je poměrně náročná, tak se čte dobře a porozumí obyčejný čtenář bez nějakých hlubokých politologických znalostí. Pokud vám nebude vadit, že některé myšlenky a předpovědi autora čas a události již vyvrátily, tak přesto vám dá obrovské množství podnětů k zamyšlení a podané je to velmi vstřícně.

Tiráž
Vydala: Academia v roce 2012
Původní název: The Future of Freedom: Illiberal Democracy at Home and Abroad
Rok vydání originálu: 2003
Překlad: Jaroslav Veis
Počet stran: 276
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788020020376

Napsat komentář