Civilizace, Západ a zbytek světa – Niall Ferguson – Argo & Dokořán 2014

Civilizace, Západ a zbytek světa

Tato kniha pátrá po příčinách, proč se ve dvacátém století stala západní civilizace hegemonem, který vládl celému světu. Na začátku se autor ptá, zda už Západ neztrácí dech a zda jeho roli nepřejme nějaká jiná civilizace.
— Poté Niall Ferguson pečlivě pátrá po okamžiku, kdy Západ začal svoji cestu k vítězství a vyjmenovává několik důležitých podmínek, díky kterým Západ zvítězil a poté každou z nich podrobně rozebírá a poté také zmiňuje rozdíly, jak se s touto problematikou popasovaly jiné civilizace. A těch okolností je mnoho. Od příznivých krajinných podmínek (hory a splavné řeky) přes náboženské (protestantská morálka) po příznivé podmínky pro rozvoj vědy (zejména medicíny). A je toho hodně. U některých argumentů a faktů si řeknete: no jasně, vždy jsem to vždycky věděl a některé věci můžete slyšet poprvé.
— Jsou zde rozebrány i jiné civilizace jako třeba islámská, čínská nebo ruská a důvody proč byly na vrcholu v minulosti a proč poté upadly nebo se nikdy nedostaly do pozice výrazné mocnosti. zaujalo mě, jak výraznou úlohu v tomto boji civilizací sehrál a stále sehrává oblečení a že právě oděvní průmysl byl vždy ten první, který se modernizoval. Pobavila mě i bonmot, že Východní blok a sověti dokázali úspěšně zkopírovat tak sofistikovanou věc jako je atomová bomba ale ne už obyčejné blue jeans. Máš atomovky, největší armádu na světě, rozprostíráš se přes polovinu světových pásem ale nezvládneš vyrobit obyčejné kalhoty!
— Autor třeba porovnává vzestup Severní a Jižní Ameriky a to jak na tyto propastné rozdíly měly vliv jak přírodní podmínky, tak nastavení mysli prvních návštěvníků a osadníků. Niall Ferguson mapuje i temné stránky vzestupu Západní civilizace. Všechny argumenty a úvahy má perfektně ozdrojované, podložené tvrdými daty a to tak, že poznámky, vysvětlivky, doporučená literatura a citace zabírají téměř polovinu knihy.
— Ač jde o non-fiction literaturu, tak je psána tak, že se čtenář vůbec nenudí a stránky utíkají celkem svižně. Určitě doporučuji a přes to, že kniha vyšla už před pár lety, tak zde nenajdete moc věcí, které by byly neaktuální nebo už zbytečné.

Tiráž
Vydalo: Argo a Dokořán v roce 2014
Původní název: Civilization: The West and the Rest
Rok vydání originálu: 2011
Překlad: Eduard Geissler
Počet stran: 348
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788025711

Jeden komentář Přidejte váš

Napsat komentář