Ve válce – Příběhy obyčejných lidí z Iráku a Sýrie – Lenka Klicperová & Markéta Kutilová – 2018 Universum

Četl jsem obě předchozí knihy Lenky Klicperové a Markéty Kutilové o konfliktech na Středním východě a ve válce se mi líbilo víc než předchozí knihy této tvůrčí dvojice. Také se mi tato poslední kniha zdála nejobjektivnější protože zde bylo nejméně osobních dojmů a názorů autorek.
— V této knize najdeme mnoho příběhů lidí, kteří se dobrovolně nebo shodou okolností stali účastníky nebo oběťmi války v Sýrii. Najdeme tu příběhy dětí zmrzačených minami nebo bombami, vdov po bojovnících Daeš, různých bojovníků i bojovnic proti Daeš, Kurda žijícího v Česku a mnoha jiných. I ohledně přístupu k samotnému islámu, zde najdeme mnoho různých postojů. Od radikálního přístupu vdov bojovníků Daeš, přes věřící umírněné muslimy, přes lidi, kteří jsou muslimy víceméně jen formálně až ke Kurdovi, který islám nahradil nenávistnou marxistickou ideologií.
— Všechny příběhy jsou hodně krátké. Většinou v délce jen několika stránek. Většinou se každý příběh vystačí s jednou kapitolou knihy. Občas nějakému příběhu autorky věnují dvě kapitoly ale to je tak maximum. Vše je proloženo spoustou fotografií. Nejčastěji jsou to portréty nebo momentky lidí, jejichž osudy Markéta s Lenkou popisují. Každopádně abych to shrnul, tak musím opět konstatovat, že Ve válce se mi z knih vydaných touto autorskou dvojicí o válce v Sýrii líbilo nejvíce a pokud si o tomto konfliktu chcete něco přečíst, může to být vhodný začátek. Pokud se ale do historie Daeš a války v Sýrii chcete ponořit hlouběji, pak doporučím především Vzestup Islámského státu od Joby Warricka, Zápisky z Homs od autora Laskavých bohyň Jonathana Littella nebo reportáž Dvě sestry od Åsne Seierstad. Pokud vás zajímají osudy Kurdů, pak ještě zmíním Zelené mandle.

Tiráž
Vydalo: Universum v roce 2018
Počet stran: 304
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788024262352

Napsat komentář