Dvě sestry – Åsne Seierstad – Absynt 2017

Tato kniha je docela tlustá a má zhruba pět set stran a bez problémů jsem ji přečetl za necelý týden. A ač je kniha reportážní román a řeší poněkud těžké téma, tak se četla velmi dobře a čtení Dvou sester se dost podobalo čtení hodně dobré severské sci-fi. A to musím říct, že reportážní literatury mám opravdu načteno dost.
— Kniha popisuje příběh dvou norských dívek somálského původu, které utečou do Sýrie aby pomáhali teroristům z Daeš a jejich otce, který se je snaží dostat zpátky do Norska ke zbytku rodiny. Na tyto tři postavy se pak nabalují příběhy jejich matky, jejich sourozenců, spolužáků, učitelů a mnoha dalších lidí. Autorka jde do historie všech členů rodiny, prokládá příběh úryvky internetové komunikace mezi sestrami a jejich sourozenci, mezi otcem a pašerákem ze Sýrie, který mu pomáhal se k dívkám dostat a stejně tak i komunikace mezi bývalými spolužačkami dívek v Norsku.
— Autorka v hrubých rysech popisuje události, které vedly ke zrodu Daeš, důležité okamžiky války s terorismem, drobné portréty významných islámských teroristů i ideologů a verbířů v Norsku. Nevím, zda byly drsnější pasáže popisující věznění otce dívek během jeho mise v Sýrii, kdy se vydal dívky osvobodit a nebo popis toho, jak odchod dívek psychicky rozložil celou rodinu a zejména otce, poté co se mu několikrát nepodařilo své dcery osvobodit.
— Dvě sestry je naprosto skvělá kniha a ten přerod dívky, která je víceméně drzá a sebevědomá feministka v radikální islamistku je velice strašidelné. Autorka má vše perfektně ozdrojované, fakta v knize zmiňovaná jsem četl v jiných respektovaných reportážích o válce v Sýrii. Åsne se čtenáři nepokouší nic podsouvat, nikoho hodnotit ale prostě se jen snaží zjistit co nejvíce informací o jednom otci, který utekl před jednou krvavou válkou do cizí země aby pak jeho dcery dobrovolně utekly do jiné války v cizí zemi, aniž by rodiče do té doby vůbec něco tušili.

Tiráž
Vydal: Absynt v roce 2018
Rok původního vydání: 2016
Původní název: To søstre
Překlad: Kateřina Krištůfková
Počet stran: 520
Vazba: brožovaná
ISBN: 9788082030221

Jeden komentář Přidejte váš

Napsat komentář