Slon na Zemplíně – Andrej Bán – Absynt 2019

„Andrej Bán je pán“ rapuje Rytmus a Dara Rolins se kroutí někde na pozadí před nablýskaným SUV. V reportážích z produkce kultovního slovenského nakladatelství Absynt můžeme číst o životě v podivných zemích na obou stranách Kavkazu, v Africe i Asii. „Slon na Zemplíne“ je první pokus této crew podívat se na vlastní zemi nezaujatýma očima.
— Když jsem začal tuhle knihu číst, tak jsem byl dost šokovaný. Země, kterou jsme byli ještě v minulém století součástí zde byla popisována podobně jako jsou v jiných reportážích od Absyntu nebo Czarne popisovány země třetího světa nebo Kavkazu. To není hipsterská Blava ani mystické Calexcity ale špinavý a drsný Divoký Východ. Prostě země kde dnes znamená včera.
— Andrej (a teď nemyslím Bureše) procestoval Slovensko ze Západu na Východ, ze Severu na Jih a tam a zase zpátky. Stejně tak cestuje také v čase. A není to moc příjemné cestování. Vylidněné vesnice i městečka střídají s poli, kde mafiáni předstírají obdělávání aby mohli čerpat eurodotace. Suka blyat za kopcem a do Blavy daleko – obraz odlehlých oblastí Slovenska je více než depresivní.
— Autor vypráví jak o nejen o aktuálním nebo téměř aktuálním Slovensku ale pár kapitol věnuje i legendě o Jánošíkovi (který rozhodně chudým nic nedával) nebo otázkám toho, jak se Slovensko zatím nevyrovnalo se svým nacistickým dědictvím. My Češi si Slovensko dost idealizujeme protože se jim podařilo dvakrát za sebou zvolit prezidenta a po vraždě Jána Kuciaka se zvedla velká vlna občanské angažovanosti ale Slovensko jsou i kotlebovi alzáci, kapitán Danko, zem a vek či propojení politiky a italské mafie.
— Kniha vyšla u Absyntu, tak je asi zbytečné ji doporučovat ale tato kniha je o to zajímavější, že vypráví o zemi, kterou máme doslova za rohem. Na jednu je super, že se Andrej Bán věnoval tolika tématům a vše si poctivě prošel osobně ale na druhou stranu k dokonalosti chybí ještě větší provázanost jednotlivých reportáží. Ale to je takové mé hnípání v haluškách s brynzou. Takže kupuj, cztytaj ziomek (vyšlo i v polštině) a cestujte. Klidně i na ten Led Zemplín.

Tiráž
Vydal: Absynt v roce 2019
Rok původního vydání: 2018
Původní název: Slon na Zempline
Překlad: Miroslav Zelinský
Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
ISBN: 978808231471

Napsat komentář