Hodiny z olova – Radka Denemarková – Host 2018

První, co si u této knihy všimnete je jednak to, že jde o pořádnou bichli a druhak je to vymazlené zpracování od Lucie Zajíčkové (nyní Kaňové). Jak na obálce, tak i přímo v knize najdeme čínskou kaligrafii protože většina děje knihy se odehrává v Číně. Možná i skvělé grafické zpracování mělo vliv na to, že kniha byla oceněna literární cenou Magnesia Litera.
— Hodiny z olova nejsou románem pro každého čtenáře. Jednak autorka je velice kritická nejen k současnému čínskému režimu ale také je dosti kritická k zemanovsko – babišovské neonormalizaci, obyčejnému čecháčkovství a nástupu různých druhů populistů a rasistů. každému asi také nebude vyhovovat, že román nemá klasický lineární příběh ale je spíše takovou postmoderní skládačkou myšlenek, citátů, příhod a i toho příběhu, který je ale dosti potlačen do pozadí. Styl psaní dost připomíná dobré knihy undergroudových spisovatelů a to jak českých, tak zahraničních. Konkrétně i tím, že většina postav má archetypální jména jako čínská dívka, programátor, spisovatelka nebo diplomat.
— Nicméně pokud vám způsob psaní či uvažování autorky nevadí, pak si můžete román opravdu užít. A to nejen krásný jazyk a poetické obrazy, tak spousty zajímavých myšlenek a postřehů z historie i současnosti Číny i Čech. Motiv straky černé se line celým příběhem jako červená hedvábná niť a autorka hodně řeší nejen motiv viny a trestu ale i motiv konformistu a kolaborace. Román má prostě mnoho vrstev vyprávění a je velmi pestrý.
— Takže vám na závěr neřeknu, zda knihu koupit nebo nekoupit protože to záleží nejen na tom, jaký jste čtenář ale částečně i na vašich politických názorech.

Tiráž
Vydal: Host v roce 2018
Grafické zpracování: Lucie Zajíčková
Počet stran: 747
Vazba: pevná
ISBN: 9788075774743

Napsat komentář