Vzestup a pád agentury DODO – Neal Stephenson & Nicole Galland – Argo 2019

Hrdinkou této knihy je odbornice na starověké jazyky Melisanda Stokes, která náhodou získá možnost pracovat pro tajnou vládní organizaci. Tristan Lyons, který ji do této organizace naverbuje se spolu s ní pokouší na základě starých textů nejen z alchymistických a kabalistických dokázat, že magie dříve fungovala.
— Nakonec se dvojici našich hrdinů podaří určit přesný datum, kdy nejen anglická magie přestala fungovat nebo přesněji řečeno slábnout až k úplnému vymizení. Nakonec se této dvojici přihlásí i poslední žijící čarodějnice a společně se stanou jádrem nové přísně tajné agentury DODO, která se snaží velmi neobvyklými metodami ovlivňovat světovou politiku.
— Kniha je velmi čtivá, během čtení se nenásilně dozvídáme spoustě zajímavých historických i vědeckých faktů. Součástí příběhu je i hodně dynamický vztah mezi Melisandou a Tristanem a nebo satirické zobrazení různých vládních a vojenských organizací a institucí a jejích vedení. O spoustu dějových zvratů zde není nouze a tak čtenář knihu zhltne celkem rychle.
— Neal Stehenson nám opět přinesl velmi čtivou a inteligentní sci-fi s drobnými přesahy do jiných žánrů. Kromě klasického vyprávění zde autorská dvojice používá méně obvyklé formy vyprávění jako citace různých hlášení nebo elektronické komunikace. Také i samotné vyprávění je líčeno nejen z pohledu hlavní hrdinky ale i z pohledu jiných postav a dočkáme se i různých skoků v čase i prostoru. Určitě mohu knihu doporučit.

Tiráž
Vydalo: Argo v roce 2019
Rok původního vydání: 2017
Původní název: The Rise and Fall of D.O.D.O.
Překlad: Richard Podaný
Počet stran: 704
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788025727355

Napsat komentář