Muž leží a sní – Lavie Tidhar – Argo 2016

Od Lavie Tidhara jsem četl už jeho novější knihu Usáma. Také v tomto románu je hlavním hrdinou velmi známý bad guy a odehrává se v alternativní historii. Tím hrdinou není nikdo menší než sám velký Ǎda ale díky tomu, že v posledních volbách v Německu vyhrálo ještě větší zlo než nacisti a to komunisti, tak je nucen žít v exilu v Londýně. Dokonce byl nějaký čas zavřený v komunistickém koncentráku z kterého sice uteče ale se zraněnou nohou. V londýnském exilu se živí jako soukromý detektiv pod falešným jménem Wolf.
— Jeho poměrně nudný život dost dramaticky změní návštěva sexy dcery bohatého židovského mafiána, která si u Wolfa objedná vypátrání své zmizelé sestry. A pak začne kolotoč. Vraždy prostitutek se pletou s politickým vzestupem britských fašistů v čele s Oswaldem Mosley. Reálné historické postavy se zde objevují v trošku jiných rolích než jakou odehrály v naší historii. Odkazy na vysoké i nižší umění se zde objevují téměř na každé stránce a některé humory jsou zde velmi černé.
— Kromě této hitlerovské linie je tu ještě druhá: kde sledujeme pocity židovského vězně skutečného nacistického koncentráku. A tato linka už je mnohem temnější a dost depresivnější. Je zde i pár milostných scén a i ty jsou hodně jiné jak ve většině jiných knih. Tempo vyprávění je poměrně svižné a autor si hodně vyhraje s jazykem, postavami a reáliemi. Určitě bych knihu doporučil ale asi bych ji nečetl v době, kdy mám splín.

Tiráž
Vydal: Argov roce 2016
Rok původního vydání: 2014
Původní název: A Man Lies Dreaming
Překlad: Petra Johana Poncarová
Počet stran: 328
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788025718971

Napsat komentář