Kde se stala chyba? – Bernard Lewis – 2003 Volvox Globator

Po této knize jsem sáhl na základě zmínky v jedné přednášce o islámu. A byla to skutečná přednáška a ne žádní hysterické slepice nebo heteráci s růžovým logem. : ) Ale to odbočuji, takže pojme k věci. Autor se v této knize pokouší dopátrat důvodu, proč islámská civilizace ztratila své vůdčí postavení ve světě a také ve vědě.
— Po téměř celý středověk byla islámský svět daleko před evropskými křesťanskými státy. Nejvíce to bylo asi vidět v době, kdy muslimové vládli ve Španělsku. Tehdy byli muslimové před křesťany napřed úplně ve všem. Oproti situaci v Evropě zde vládla i podstatně větší svoboda a tolerance a muslimové se dívali na Evropany jako na nekulturní a zaostalé barbary od kterých se nemohou nic naučit nic od nich přejmout.
— Po rekonqistě a ještě více po zámořských objevech se začne rozdíl mezi Západem a Východem srovnávat a později se stále více a více začne otáček ve prospěch Evropy. A když si toho muslimové všimli, tak stejně jako Rusové první a dlouho jen jediné co začali z Evropy přebírat byly novinky v oblasti zbraní a vojenství. Novinky v oblasti politiky, vědy a umění muslimy dlouho nezajímaly.
— Lewis zde popisuje všechny nuance vzájemné komunikace arabského a evropského světa od toho, jak se začali vzájemné diplomatické vztahy, kdo a jaké knihy začal první překládat a jak se dříve v islámském světě počítal čas a vzdálenost. Jsou zde popsány různé experimenty islámských zemí s novými výmysly ze Západu jako je nacionalismus, socialismus a jiné -ismy. V závěru zmíní autor i způsoby, jak se muslimové s touto situací pokoušejí vyrovnat a komu to dávají za vinu.
— Musím konstatovat, že jsem se z této knihy dozvěděl spoustu zajímavých informací z mnoha oblastí. Autor dobře vybalancoval to, jak odborně všechny informace podává. Pokud čtete knihy z žánru non-fiction a alespoň trochu vás zajímá problém vztahu islámu a Západu, tak vám tuto knihu doporučím.

Tiráž
Vydalo: Volvox Globator v roce 2003
První vydání: 2001
Původní název: What Went Wrong? Western Impact & Middle Eastern Response
Překlad: Ladislav Dlabal
Počet stran: 214
Vazba: pevná
ISBN: 8072074784


Napsat komentář