V zajatí geografie – Tim Marshall – Premedia 2017

V zajatí geografie

Kniha má podtitul: deset map, které vám řeknou všechno, co chcete vědět o globální politice. A víceméně tato věta dokonale vystihuje to, o co v knize jde. Světově uznávaný odborník na světovou politiku vám zde poměrně jednoduchým způsobem vysvětluje, jak geografické uspořádání krajiny ovlivňuje její dějiny, bohatství a politiku.
— Proč je tolik důležité, zda hranice země jsou přirozeně chráněny vysokými pohořími, jak bohatství říší ovlivňuje to, jak mají splavné a navzájem propojené řeky, počet a hloubka přístavů, zda má nějaká říše pojítko v jazyce či společné víře. Ukáže nám kolik konfliktů vzniklo díky tomu, že evropští kolonisté vytvořili hranice mnoha států bez ohledu na skutečné rozložení obyvatel, proč a až jak hluboko do minulosti se táhnou některé animozity mezi různými zeměmi. Proč Pákistán během působení americké armády v Afghánistánu hrál na obě strany a další zdánlivé rozpory světové politiky.
— Kniha se čte opravdu dobře. Autor dokázal pečlivě vybalancovat množství faktů a hloubku do které jde tak, aby neklouzal jen po povrchu ale zároveň čtenáře seznámil s co nejvíce fakty. Zabývá se jak minulostí, tak současností, tak lehce naťukne i možnosti, kam by se vývoj států a kontinentů mohl vyvíjet. Doporučuji všem, kteří se i jen okrajově zajímají o politiku. Opravdu to dokáže spoustu událostí vidět v širších souvislostech.

Tiráž
Vydala: Premedia v roce 2017
První vydání: 2015
Originální titul: Prisoner of Geography
Překlad: Igor Otčenáš
Počet stran: 248
Vazba: brožovaná
ISBN: 9788081595134

Napsat komentář