Vodní nůž – Paolo Bacigalupi – Argo 2016

Od Paula Bacigalupiho jsem četl nejen sbírku povídek Čerpadlo 6 ale také jeho skvělý román Dívka na klíček. Také Vodní nůž je dystopie ale z jiného světa, kde zánik světa jaký známe my, způsobilo něco jiného.
— V případě universa Vodního nože je příčinou zkázy světa nedostatek vody. Celé Spojené státy jsou prakticky rozdrobeny na jednotlivé státy a ty spolu velmi nesmlouvavě válčí o zbytky vody. Bojují nejen puškami a pistolemi ale také tím, že právníci a „lovci pokladů“ se pokoušeli najít dokumenty a staré smlouvy, které by jim daly práva na území, kde se nalézají vodní zdroje. Jen malá hrstka vyvolených, žijících v pečlivě střežených soběstačných koloniích s téměř dokonalým koloběhem vody nemusí počítat každý litr vody. Většina lidí šetří každou kapičku vody a běžně pijí svou vlastní moč, filtrovanou pomocí technologie clearsaků.
— Díky tomu, že spousta měst se stalo bez vody neobyvatelných, tak celé bývalé Státy křižují tisíce uprchlíků, kteří se pokouší dostat do nějakých oblastí, kde není situace s vodou ještě tak katastrofální. Ale hranice střeží různé milice a bojůvky, které uprchlíky okrádají, vyhánějí, střílejí či věší pro výstrahu. Svět, kde je člověk člověku vlkem, kde platí drsné zákony džungle a nikdo nikomu nevěří a nikdo nikomu nedá nic zadarmo.
— Sledujeme příběhy mladé novinářky píšící o zániku Phoenixu, mladé dívky, která žije na kraji společnosti a vodního nože jménem Angel, ačkoliv svými činy by se hodil spíše do Pekla. Jejich osudy se občas na chviličku protínají ve víru okolností až se protnou v epickém finále. A jejich cesty jsou lemovány utrpením, násilím a spoustou intrik a nedůvěry. Tento příběh je ještě mnohem depresívnější, temnější a násilnější než Dívka na klíček.
— Svět „pouštní apokalypsy“ autor vykresluje do všech detailů, včetně nových slov, technologií a celkového obrazu světa. Dosti ostré tempo vyprávění se dynamicky s klidnějšími pasážemi a všechny postavy jsou perfektně vykreslené i do drobných detailů. Pokud vám tedy nevadí velmi depresivní světy, hodně detailně vykreslené násilí a velmi pragmatičtí hrdinové, pak vám knihu doporučím všemi deseti sluncem vysušenými prsty. Ale opravdu to není nic pro slabší povahy.

Tiráž
Vydalo: Argo v roce 2016
První vydání: 2015
Název v originále: The Water Knife
Počet stran: 352
Vazba: pevná
ISBN: 9788025717493

Napsat komentář