Flashky – Eva Zábranová – Torst 2014

Eva Zábranová je dcera známého překladatele, básníka a spisovatele Jana Zábrany a tato kniha ho má připomenout, těm kteří ho znali a i těm, kteří se s ním minuli. Jan Zábrana zemřel už v roce 1984 a velký podíl na jeho smrti mělo i to, že byl pronásledován bolševickým režimem. Proto i čtení této knihy není moc optimistické a pěkně ukazuje, že za bolševika opravdu nebylo lépe. Minimálně těm, kteří s režimem nekolaborovali.
— Už dědeček a babička Evy Zábranové byli obětmi komunismu a oba byli političtí vězni v padesátých letech, kdy bylo vězení spíše soft verzí koncentračního tábora. Líčení života na přelomu padesátých a šedesátých let je pro dnešní čtenáře docela hororové vyprávění. Později se to trochu lepší ale stále je to utrpení.
— Eva Zábranová píše velmi úsporně a kapitoly jsou kraťoučké a i samotná kniha je útlá. Přečtete ji za den nebo dva. Najdete i zde dost fotografií a nějaké reprodukce dopisů. Je super, že je zde i zmínka o spoustě osobností naší i světové kultury. Většina prostoru knihy je věnován dětství autorky ale pár kapitol je zde věnováno událostem už po smrti Jana Zábrany. Například setkání s Alanem Ginsbergem (který byl přítel Jana Zábrany) a nebo Škvoreckým, kteří zde nevychází moc sympaticky.
— Čte se to fakt dobře a pokud nečtete jen young adult ale i umělečtější literaturu, tak vám tuto knihu doporučím. Přečtete ji za chviličku.

Tiráž
Vydal: Torst v roce 2014
Počet stran: 140
Vazba: brožovaná
ISBN: 9788072154807

Napsat komentář