Mokrá ryba – Volker Kutscher – MOBA 2017

V poslední době už moc nečtu detektivky ale když moje oblíbená booktuberka básnila o sérii (zatím šest dílů) s Gereonem Rathem, tak jsem si říkal, že bych si mohl poslechnut něco lehčího alespoň jako audioknihu. Lákalo mě, že děj této série je situován do meziválečného Německa. Do doby, kdy na jedné straně kvetly různé erotické šantány, šňupání koksu patřilo k běžnému koloritu dobře situovaných Němců a na druhé straně se na ulicích rvali s komouši a náckové s policií a také mezi sebou.
— Hlavní hrdina této série mladý policista Volker Kutcher přichází do Berlína z venkova a začíná sloužit u berlínské policie na oddělení E, což je mravnostní policie. Hned na začátku knihy je náš hrdina společně se svými kolegy jak z oddělení E, tak i s kolegy z jiných oddělení účastní potlačení komunistických manifestací/výtržností, které se přerodí v tuhé boje s policií. Během těchto bojů dojde i k několika zabitím a Gereon se svým kolegou jedno takové zabití vyšetřuje.
— Když doprovází jednu mrtvolu na policejní pitevnu, tak zde potká nejen nesympatického kolegu z oddělení A (což jsou vraždy) ale i mrtvým tělem muže, který sjel autem do řeky. Lékař zjišťuje, že se tento nebožtík neutopil ale za volant byl nacpán již mrtvý a příčina smrti bylo předávkování. Kromě toho mrtvola má znaky velmi brutálního mučení. Gereon Rath se rozhodne, že namyšleného kolegu z áčka zesměšní tím, že sólo a tajně vyřeší vraždu tohoto zfetovaného vodníka.
— Sledujeme proto nejen Rathovo oficiální pátrání po výrobcích porna a nelegálních porno klubech, tak i jeho neoficiální pátrání po neznámém vrahovi. Díky naprosté náhodě v jeho privátním životě Rath objeví ruskou stopu v tomto pátrání. Později je náš hrdina převelen na prestižní oddělení vražd. Ve finále se případ hodně komplikuje. Je zde nejen ztracená ruská kněžna a její obrovský zlatý poklad, válka gangů, boje jak různých ruských frakcí komunistů, tak i příznivců cara a ještě různé stopy k nacistům i komunistům. je pravda, že úkryt zlatého pokladu jsem odhalil téměř ihned.
— Musím říct, že kniha byla příjemným překvapením. Měla velmi působivou atmosféru, autor si zajímavě hrál s prvky detektivek takzvané drsné školy a přirovnání k německému Philipu Marlowi vůbec není mimo. Určitě tuto sérii doporučím a dám si ještě nějaký další díl.

Tiráž
Vydala: MOBA v roce 2017
Originální název: Der nasse Fisch
Rok vydání originálu: 2007
Překlad: Tomáš Butala
Délka: 17 hodin 17 minut
Čte: Jan Teplý
Provedení: audiobook
ISBN: 8594169481838

Napsat komentář