Totální rauš. Drogy ve třetí říši – Norman Ohler – 2016 Host

Jasně, dávno před přečtením této knihy jsem věděl, že blesková válka byla poháněna pikem ale musím ocenit, že Normanu Ohlerovi se podařilo skvěle zmapovat celou historii německého perníku a a to, jak hluboko a masově se peří otisklo do meziválečné německé společnosti.
— Perfektně je zde zpracován osud Hitlerova osobního lékaře a to jak měli všechny ty chemické šmakulády, které mu tento mistr nitrožilní aplikace po ty dlouhá léta ordinoval. Na druhou stranu jsem třeba nevěděl o tom, jak Wermacht najednou zastavil hon na britskou armádu a nechal ji přeplavit se zpátky na Ostrovy protože si Áda usmyslel, že dorazit nepřátelskou armádu má Luffwaffe aby si i tlusťoch urval nějaký podíl na drtivém vítězství.
— Ale v knize není jen smažení Hitlera a vojáků ale také o obrovském rozšíření pervitinu mezi širokými vrstvami německých civilistů už dlouho před vypuknutím války. Je zde probrán i pokrytecký boj nacistů proti drogám a to jak fungoval německý oficiální drogový průmysl. Kniha se čte velice dobře a i když pro mě nebyla role pika v moderních německých dějinách žádným velkým objevem, tak jsem uvítal perfektní shrnutí a to, jak jde autor ve svém pátrání do důkladně hloubky. Opravdu povedená kniha.

Tiráž
Vydal: Host v roce 2016
Původní název: Der totale Rausch: Drogen im Dritten Reich
Rok vydání originálu: 2015
Překlad: Nina Fojtů
Počet stran: 344
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788074917905

Napsat komentář