Mrtvá šelma – Jiří W. Procházka & Klára Smolíková – 2015 Plus

Mrtvá šelma měl být prvním dílem české kriminální série Souřadnice zločinu. Na konci Mrtvé šelmy je dokonce upoutávka na druhý díl ale je rok 2020 a druhý díl je stále v nedohlednu. Což je škoda, protože jde o povedenou detektivku.
—- Děj této detektivky se odehrává v Táboře a zejména v místním muzeu. Ztratí se tu uznávaný profesor a za pár dní ho náhodou objeví muzejní kurátorka Berenika Weissová a bývalý policista (specialista na krádeže uměleckých předmětů) Robert Štolba, který v tomto muzeu provádí bezpečnostní audit a instalaci zabezpečovacích systémů.
— Tato dvojice je velmi nesourodá. Štolba má velké problémy s chlastem a Berenika má zas minulost s násilným partnerem ze které ji zbyla téměř dospělá dcera a nedůvěra k mužským. V průběhu času se k sobě přibližují a zjišťují, že existuje mnoho motivů vraždy a ještě více podezřelých. Tábor je jak vesnice, kde každý ví o každém všechno a všichni si vidí do talíře. No a samotné muzeum, je svět sám pro sebe, kde je toto ještě násobeno minimálně na druhou. Ale nebudu zde převypravovávat děj – o tom by recenze neměly být.
— Je pravda, že nějaké drobné chybky by se našly. Vypravěčský styl obou autorů na sebe vždy nenavazuje zcela beze švů a také hlášky a popkulturní odkazy JWP občas nazapadávají do toku vyprávění zcela organicky. I některé motivy, zejména ten o tajemném bratrstvu je trochu přitažená za vlasy. Ale celkově to není vůbec špatné čtení. Tempo je slušné, atmosféra Tábora je příjemným osvěžením a míra násilí je tak akorát. Někde napůl mezi krvavou vyvražďovačkou (která by v českých kulisách asi nebyla moc uvěřitelná) a oldskoolovou maloměstskou selankou ve stylu Agathy Christie, která mladší čtenáře asi nezaujme. Každopádně jde o mírně nadprůměrnou odpočinkovou krimi, která se hodí na vydechnutí mezi dvěma knihami se závažnější tématikou. Jo a ta Mrtvá šelma v názvu je odkaz na Jana Žižku…

Tiráž
Vydal: Plus v roce 2015
Obálka: Milan Malík
Počet stran: 328
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788025903827

Napsat komentář