Komturova smrt – Haruki Murakami – Odeon 2018

Komturova smrt se dost podobá jiné autorově knize a to IQ84. I zde vycházejí alespoň v českém překladu dva díly v jednom svazku. Jen ten třetí už KS neobsahuje. A i zde jde o tajemný příběh s mnoha prvky nadpřirozena a i zde máme motiv násilné smrti za hříchy. A najdeme zde i další motivy, které už autor někdy použil. Jako je devastující odchod partnerky nebo sex ve snu, který je reálnější než ten skutečný.
— Komturova smrt je dosti podobná většině rozsáhlejších románů Haruki Murakamiho a nevím jak vy, já mám tyhle tlusté a ukecané věci mnohem raději než jeho povídky či kratší knihy. Jako plus vidím u Komturovy smrti to, že velkým tématem je v tomto románu umění a to zejména klasická japonská malba a moderní portrétní malba, kterou se živí hlavní hrdina. Škoda, že na design obálky v českém vydání knihy nebylo použito motivů japonské klasické malby jako tomu bylo u některých vydání v angličtině.
— Každopádně v knize najdete jak celkem realistické masáže, tak spoustu fantaskních motivů, prvky iniciačního románu, narážky na různé věci z japonské i západní kultury a popkultury. Čte se výborně a pokud vám styl HM vyhovuje, tak neváhejte a pusťte se i do Komturovy smrti. Asi nemá cenu zde popisovat nějaký děj, nejen že nechci spojlovat ale u románů HM není děj tak důležitý a jednoznačný jako u jiných autorů.
Takže kupujte a čtěte.

Tiráž
Vydal: Odeon v roce 2018
Rok prvního vydání: 2017
Původní název: 騎士団長殺し
Překlad: Tomáš Jurkovič
Počet stran: 752
Vazba: pevná
ISBN: 9788020718617

Napsat komentář