Jeden z nás: Příběh o Norsku – Åsne Seierstad – Absynt 2019

Åsne Seierstad píše naprosto perfektní reportáže a to tvrdím jako někdo, kdo čte reportážní literaturu jako primární žánr, který čtu. Je pravda, že ještě víc se mi ještě o něco více líbíla reportáž „Dvě sestry“ ale obě jsou naprosto skvělé.
— Tato reportáž se snaží přinést co nejširší pohled na Anderse Breivika. Autorka začíná od seznámení jeho rodičů a končí líčením toho, jak se žije Breivikovi ve vězení. Velký prostor je věnován také obětem masakru na ostrově Utøya, jejich životě a touhám, než Breivik ukončil jejich život a také cítění rodičů, kterým obrátila život ztráta jejich dětí.
— Život AB autorka sleduje opravdu důkladně a to opravdu už od doby jeho dětství, přes pubertu, kdy se pohyboval v komunitě graffiti writerů. Je zajímavé vidět, jak se AB noří stále více a více do vlastního světa. Ať už je to nejdříve svět online her nebo později svět konspiračních teoretiků a bojovníků za „Bílou Evropu“. Část této knihy, pokud ne celá se dá celkem číst jako zajímavá studie o vzniku a vzestupu zla.
— Samotnému masakru na ostrově Utøya i teroristickému útoku, který tomu předcházel v Oslu je zde dopodrobna rozebrán minutu po minutě a to včetně všech těch obrovských chyb, které udělala nejen policie ale i jiné složky a subjekty. Čte se to opravdu dobře a zejména v druhé polovině, kde se většina odehrává na ostrově Utøya hltáte každou stránku a soucítíte s těmi dětmi, které bojují o svůj holý život. Každopádně knihu mohu stoprocentně doporučit stejně jako snad vše, co vydává Absynt.

Tiráž
Vydal: Absynt v roce 2019
Rok původního vydání: 2013
Původní název: En av oss: en fortelling om Norge
Překlad: Kateřina Eva Dohnálková
Počet stran: 584
Vazba: brožovaná
ISBN: 9788082031

Napsat komentář