Než slehne rudý prach – Murong Xuecun – Argo 2018

Autor tohoto románu strávil zhruba rok shromažďováním materiálu, než román začal psát. Následně kniha vyvolala v Číně velkou diskuzi a následně velký ohlas ve světě vyvolávaly i překlady do cizích jazyků.
— Když slehne rudý prach je tak trochu čínská verze Amerického psycha. Jde o příběh čínského advokáta jménem Wej Da, kterému není cizí jakákoliv špatnost. Pere špinavé peníze, bere i dává úplatky a má pozitivní vztah k prostituci. Musím říci, že mi vyhovovalo jak byl příběh vyprávěn. Autor používá hovorovou řeč, plnou vulgarismů a slangových slov. Pobavila i narážka na burešovu kampaň a účelovku : ) A není to jen hlavní hrdina, podobně se chová i většina lidí kolem něho. Soudci se nechávají pozvat na večeře a obědy v luxusních restauracích, nepohrdnou drahými dárky nebo kapříky v obálce. Ženy používají své tělo pro získání peněz i výhod. Prostě chlast, kurvy a chlebíčky od rána až do večera.
— Drsná je příhoda, kdy opilý hlavní hrdina srazí autem prodejce vezoucího na trh své zboží na mopedu. Ten se nejprve lekne, že je to konec jeho kariéry ale po telefonu svému šéfovi policajti ještě stáhnou zraněného vesničana o všechny jeho peníze, když mu najdou nějakou drobnou nesrovnalost. V celé tlusté knize najdete kromě matky hlavního hrdiny asi jen další dvě postavy, které nejsou pragmatičtí darebáci nebo vypočítavé mrchy.
— V závěru knihy se hlavní hrdina dostane do mochu a líčení poměrů v čínských věznicích je opravdu neskutečný hardcore. Poměry si tam nic nezadají s poměry v nacistických koncentrácích nebo sibiřských lágrech. Román nejdříve vyšel jen na internetu a pro papírové vydání musel autor dopsal ještě jednu kapitolu, která depresivní závěr relativizuje. Jo a pokud vám nevadí číst o nehezkých věcech a drsný styl vyprávění, pak tento kultovní čínský román bez skrupulí doporučím. A pokud se vám poté nebude lébit, mohu konstatovat jen? sorry jako.

Tiráž
Vydalo: Argo v roce 2018
Rok prvního vydání: 2008
Původní název: Coffin Road
Překlad: Denis Molčavov
Počet stran: 344
Vazba: pevná
ISBN: 9788025725047

Napsat komentář