Sedmá funkce jazyka – Laurent Binet – Argo 2017

Od Laurenta Bineta jsem četl již jeho předchozí román HHhH (jo ten o Himmmlerovi) a ten se mi líbil atak jsem se do Sedmou funkci dost těšil. A musím říci, že kniha celkem splnila očekávání, které jsem od ní měl. Což ale neznamená, že se bude líbit i vám.
— Ale popořadě. Sedmá funkce jazyka by se mohla prezentovat jako detektivka, kdy detektiv se svým sidekickem z řad intelektuálů pátrá po okolnostech smrti geniálního sémiologa Rolanda Barthese. Ale stejně jako u Ecova Jména růže (ten se tam mimochodem objevuje také velmi často) je tato linka jen takovou záminkou pro vtipný popis intelektuální a politické scény nejen Evropy z osmdesátých let minulého století.
— Kniha není špatná ani tehdy, když budete při čtení vnímat jen tu první detektivní vrstvu ale pokud budete něco málo vědět o sémiotice a některých důležitých spisovatelů, filozofů, myslitelů nebo politiků, pak si knihu ještě více užijete. Běžný český čtenář asi bude občas u některých francouzských politiků nebo myslitelů trošku tápat ale od toho dnes máme Google. Ale i bez toho si můžete knihu vychutnat. Kromě různých destinací v Evropě navštívíme během pátrání i americkou universitu.
— Tempo vyprávění je příjemné. Střídají se akčnější pasáže s klidnějšími částmi. Některé postavy popisuje autor s dosti černým humorem, k jiným přistupuje s respektem a samotného Barthese si viditelně hodně váží. Ty osmdesátky autor popisuje moc pěkně a sem tam na čtenáře mrkne a něco hodnotí z pohledu dneška. Každopádně pokud jste zvyklí číst i trošku intelektuálštější a postmodernější knihy, pak mohu knihu jen doporučit. Ale ačkoliv je to kniha spíše pro intelektuály, neznamená to, že jde u nudu a těžké čtení.

Tiráž
Vydalo: Argo v roce 2017
Překlad: Michala Marková
Původní název: La septième fonction du langage
Rok původního vydání: 2015
Počet stran: 376
Vazba: pevná
ISBN: 9788025721445

Napsat komentář