Moje studená válka – René Benda – 2012 Kvarta, s.r.o.

Občas se vyplatí sáhnout po starší knize. Tahle kniha byla navíc ještě docela tlustá ale nakonec jsem svojí volby vůbec nelitoval. Celkem rád jsem se vrátil do doby těsně před pádem bolševické diktatury v Bratislavě.
— Náš hlavní hrdina je puberťák, který už na základní škole prohlédl lži vládnoucích komunistů a tak se rozhodne, že se dostane na školu pro zahraniční obchod. I přes to, že má u vládnoucích bolševiků škraloup, protože jeho otec emigroval do Rakouska, tak se mu nakonec podaří na prestižní školu dostat.
— Pokusí se dostat do finále historické soutěže, jejíž finále se koná za Železnou oponou. Pro tento cíl se snaží dělat vše, Bohužel jedna z profesorek někde vypátrá pravdu o jeho otci a udá jej a tak Tomáš může na výlet na Západ může zapomenout. Nakonec se alespoň dostane na školní výlet do Budapešti.
— Kromě jeho školních problémů jsme svědky jeho prvních lásek a boje se svým náhradním otcem o kterém po nějaké době zjistí, že pracuje v StB. Zaplete se do jedné z posledních velkých demonstrací proti komunistickému režimu a poté se rozhodne proti estebákům a režimu bojovat.
— Po nečekaném incidentu zjistí, že jediný způsob, jak se vyhnout vězení je útěk do zahraničí. Nakonec se mu opravdu podaří přes Maďarsko dostat do Rakouska a pak se různě potlouká po utečeneckých táborech a během návštěvy svého otce zjistí, že si pořídil v Rakousku novou rodinu.
— Ve třetí třetině knihy se mezi dějovou linku kolem Tomáše a jeho nového života v Rakousku se dostává další dějová linka, která se odehrává v současnosti a hrdinou je mladý Američan, který má velké psychické problémy a také mu moc nefunguje vztah s atraktivní manželkou. Tato linka mě moc nebavila ale v závěru knihy se tyto dvě linky spojí.
— Každopádně musím říct, že až na tu linku z New Yorku se kniha četla velice dobře a pokud alespoň trochu pamatujete dobu ruské okupace, tak si připište k hodnocení ještě jednu hvězdičku. Musím říci, že i bez toho se hodnocení knihy pohybuje mezi tři a půl a čtyřech hvězdiček. Doporučuji. Hodně líbit by se mohla i paštikářům (obyvatelům Bratislavy) protože velká část knihy se odehrává právě tam.

Tiráž
Vydal: Kvarta v roce 2012
Rok prvního vydání: 2010
Původní název: Moja studená vojna
Překlad: Helena Hartlová
Počet stran: 595
Vazba: brožovaná
ISBN: 9788089199976

Napsat komentář