Nebe patří nám – Brendan I. Koerner – Absynt 2020

Po této knize jsem pokukoval už když vyšla v polském překladu v nakladatelství Czarne a když loni vyšlo i v češtině u kultovního vydavatelství Absynt, tak jsem si dopřál luxus čtení v rodném jazyce.
— Tato famózní reportážní kniha vypráví o zlatém věku únosů letadel v rámci meziměstských letů v rámci Spojených států.v sedmdesátých letech minulého století. Dnes si ani nedovedeme představit, že do letadla jsi nakráčel jak do motoráku do Horní Dolní. Nikdo vás nekontroloval, žádné bezpečnostní rámy, kámoši vás mohli doprovodit až ke schůdkům do letadlo a i tu letenku jste si mohli nakoupit až na místě. Jelikož ale docházelo k únosům téměř každý den a pilot nikdy nevěděl, zda přistane v Havaně nebo na letišti podle letového řádu. Snahu FBI něco s tím dělat blokovaly lobisté napojení na letecké společnosti, které se báli, že bezpečnostní opatření nejen prodraží provoz aerolinek ale i odradí spoustu svobodymyslných zákazníků od cestování vzduchem.
— Autor z dějin vzdušného pirátství vyzobává ty nejšťavňatější kousky a předkládá nám ty nejsměšnější, nejodvážnější i nejsmolnější únosce a jejich činy. Kromě těchto krátkých mozaikových příběhů, zde autor popisuje i dějiny nejen toho vzdušného pirátství a hlavní a sjednocující linka je příběh milenecké dvojice Rogera Holdera a Catherine Kerkow. Roger byl mladý černoch, který exceloval během války ve Vietnamu ale díky drobnému incidentu, kdy ho náhodou odchytí s trávou jeho kariéra skončí.
— Po návratu do USA se brzy seznámí s mladičkou bílou holkou s hodně svobodumyslnými názory a rychle se z nich stane milenecká dvojice. Holderovi začne trošku strašit ve věži, což vyústí ve společný únos letadla. Únos nakonec dopadne úplně jinak, než byl plán ale policii uniknou. Autor pak ještě dlouho sleduje osudy této dvojice a různých lidí kolem nich.
— Musím konstatovat, že tato kniha byla napsána skvěle, na pozadí příběhu vzdušných Bonnie a Clayda ukazuje proměny světa, politiky a myšlení některých skupin a jedinců. A i když kniha patří do žánru non-fiction, tak se čte jak dobrá detektivka a mohu ji s klidným svědomím doporučit.

Tiráž
Vydal: Absynt v roce 2020
Rok prvního vydání: 2013
Původní název: The Skies Belong to Us: Love and Terror in the Golden Age of Hijacking
Překlad: Tereza Lieders
Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
ISBN: 9788082032119

Napsat komentář