Fenomén Trump – Poslední vzpoura bílých mužů – Tomáš Klvaňa – 2016 Pejdlova Rosička

Už loni jsem měl rozposlouchanou knihu Strach – Trump v Bílém domě od Boba Woodwarda ale po několika kapitolách jsem ji odložil a nahradil ji něčím méně depresivním. Teď v létě jsem četl dvě další knihy na podobné téma a to je jak boj mezi západním světem a ostatními kulturami a nynější nástup populistů a problémy, kterými se demokracie potýká téměř všude. A je očividné, že Trump je stejným symbolem této koroze demokracie jako u nás Zeman.
— Tuto knihu napsal Tomáš Klvaňa sice ještě v době prezidentské kampaně ale ještě ještě před vyhlášením výsledků. Už od konce minulého století žije v USA a přednáší jako hostující profesor na NY University. Autor zde popisuje proměny americké politiky, universitního prostředí a společenských nálad v celých moderních dějinách USA. Klvaňa ukazuje tyto změny na příkladem mnoha politiků, titulních stránkách různých novin a dalších perličkách z velkého a malého života. Díky tomu je kniha velmi čtivá a rychle se čte ač je plná důležitých i méně důležitých faktů.
— Tomáš Klvaňa své vyprávění občas prokládá historkami ze svého života v USA. Mapuje všechny důležité okamžiky boje mezi americkou levicí a pravicí. Popisuje jak tisk, televize a později internet a sociální sítě změnili způsob veřejné diskuze a politiky. Vzestup a vývoj The Donalda mapuje také už někdy od osmdesátek. Musím říci, že jsem se dozvěděl mnoho nových informací a dostal pár námětů, nad čím přemýšlet. Kniha sice nejde brutálně do hloubky ale přesto ji musím doporučit.

Tiráž
Vydala: Pejdlova Rosička v roce 2016
Počet stran: 237
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788090572089

Napsat komentář