Židovský policejní klub – Michael Chabon – Odeon 2008

Židovský policejní klub

Kniha se sice na první pohled tváří jako detektivka drsné školy z alternativní reality ale ve skutečnosti má kniha ještě několik vrstev a spoustu dalších motivů. V některých Ohledech trochu připomíná další detektivku z alternativní reality jménem Plán N. A není to jen těmi neexistujícími značkami mobilních telefonů.
— Děj knihy se odehrává na Aljašce, kde je v realitě knihy vytvořen federální distrikt pro židovské uprchlíky. A s hlavním hrdinou, židovským detektivem Meyerem Landsmanem se setkáváme v době, kdy už je jasné, že dny tohoto židovského mikrostátečku jsou sečteny a navrácení území původním Američanům je jen otázkou času. Mayer bydlí v zavšiveném hotelu a když je v tomto hotelu je zavražděn Žid závislý na heroinu, tak majitel hotelu poprosí o pomoc právě Mayera. A od toho se pak odvíjí spousta dalších věcí.
— V pokoji zavražděného byla nalezena šachovnice s rozehranou partií. A jelikož je hlavní hrdina synem významného šachisty, zdá se, že i toto by mohlo hrát v případu roli. A jedem dál. Nově se přímým nadřízeným hlavního hrdiny stává jeho bývalka, jeho parťák je jeho švagr (mimochodem – místní Indián, který konvertoval na judaismus). Zjistí se, že s vražda může souviset i s tragickým úmrtím sestry hlavního hrdiny a ten mrtvý feťák je možný židovský spasitel. Prostě autor nešetří nápady, motivy, vtipy a popkulturními odkazy.
— Atmosféra knihy je velmi temná a Landsman je takový obřezaný Filda Marlowe, říznutý Johnem McClanem. Autor si hodně hraje s jazykem a odkazy snad na všechno. Všichni s kterými se ML setkává jsou velmi pěkně vykresleni, od místních radikálních chasidů, přes různé mafiány nebo osazenstvo šachového klubu, až k v hlubokých lesích skryté tajemné odmašťovně. Postavy v této knize opravdu nejsou černobílé. : )
— Množstvím vrstev vyprávění, opuletním množstvím motivů a mikropříběhů může trochu připomínat i beletristickou tvorbu geniálního Umberta Eca. Pokud vám nebude vadit dost temná a melancholická atmosféra a přijmete pravidla alternativního světa, pak si můžete tuto existencionální detektivku velmi užít. Alespoň já si to hodně užil, takže knihu rozhodně doporučuji.

Tiráž
Vydal: Odeon v roce 2008
Rok původního vydání: 2007
Původní název: The Yiddish Policemen’s Union
Překlad: David Záleský
Počet stran: 400
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788020712844

Napsat komentář