Sympatizant – Viet Thanh Nguyen – Jota 2017

Americký spisovatel vietnamského původu Viet Thann Nguyen za tento svůj debut získal nejen cenu E. A. Poa za nejlepší beletristický debut ale i Pulitzerovu cenu.
— Hlavní hrdina tohoto románu je mladý Vietnamec, který ač se narodil na severu Vietnamu, tak slouží v jihovietnamské armádě jako poradce jednoho z vysokých generálů. Zároveň ale dělá špiona pro Vietkong. Kromě toho, že pracuje pro nepřátele své vlasti, tak se rozpolcený tím, že jeho otec byl misionář z Evropy. Díky nemanželskému původu, tomu, že je míšenec a ještě chudému původu je svými krajany ostrakizován už od dětství.
— Právě v dětství utvoří se svým řídícím důstojníkem a bratrem ve zbrani (který jediný Vietnam nezradil) takový dětský gang tří. Toto přátelství přetrvá i do dospělosti a hraje velkou roli v závěru knihy, která s odehrává v vietnamském koncentráku, kde je hlavní hrdina vězněn a nucen sepsat rozsáhlé přiznání, ačkoliv byl za války na straně agresorů ze severu.
— Hlavní hrdina je velmi kritický k Američanům a evropanům obecně ale vidí i chyby jak Vietnamců, tak později i komunistů. Rozpolcenost jak ta ideová, tak ta kulturní je takový leitmotiv, který se táhne celou knihou. Dále určitě musím ocenit naprosto úchvatné popisy vietnamské přírody, výčitek svědomí hlavního hrdiny a jeho stavů během mučení v koncentráku. Ale abych moc nezabrušoval do děje knihy, už jen budu konstatovat, že toho pulitzera si ta kniha zaslouží.

Tiráž
Vydala: Jota v roce 2017
Originální název: The Sympathizer
Rok vydání originálu: 2015
Počet stran: 432
Vazba: pevná
ISBN: 9788075651587

Napsat komentář