Dlouhý krok do tmy – Tomáš Bandžuch – Mystery Press 2018

Letos jsme slavili 100 let od založení Československa. Vydavatelství Mystery Press tak učinilo vydáním druhého románu historika Tomáše Bandžucha Dlouhý krok do tmy.
 — Po brutální vraždě a znásilnění v lese nedaleko Lomnice nad Popelkou se vydává po stopě vraha či vrahů mladé dívky četník C. K. závodčí Jindřich Kališ, muž tvrdohlavý a dbalý cti.Komplikované pátrání odehrávající se na podzim roku 1918 ho zavede nejen do Liberce, ale především na hranici života.
 — Detektivní linka nám nabízí nesourodou dvojici. Přeci jen četník C. K. Kališ a socialistka a potratářka Malíková, která mu v pátrání pomáhá nejsou právě typickým detektivním tandemem. Právě rozdílnost hlavních protagonistů vytváří nejen správné napětí, ale je i příčinou občasných slovních přestřelek,které veskrze temný příběh trošku odlehčují. Nicméně detektivní pátrání se časem mění v honbu za osobní pomstou ve stylu amerických krimi-thrillerů, což asi nesedne každému.
 — Mně vlastně ani moc ne, protože se děj valil kupředu jako splašená parní lokomotiva a já chtěl vědět, jak příběh dopadne. Spíše mi vadilo, že je hlavní hrdina jaksi smýkán událostmi, než by byl jejich hybatelem. A to i přesto, že doba byla divoká.
 — Pád Rakousko uherské monarchie, který byl mimo jiné důsledkem čtyři roky trvající války, byl časem, ke kterému upínal svou pozornost nejeden Čech, ale také Němci žijící v pohraničí.Ti by chtěli také svůj samostatný stát.
 — To vše bere v potaz i autor. A právě perfektní vykreslení atmosféry podzimu roku 1918 a pozadí vzniku Československé republiky je největší předností textu, navzdory tomu, že sám autor v doslovu říká, že jde o částečnou fikci.

Tiráž
Hodnocení: 75%
Vydalo: Mystery Press v roce 2018
Žánr: román, thriller,  historie
Počet stran: 368
Ilustrace: Jindřich Janíček
Vazba: tvrdá
ISBN: 9788075880888

Napsat komentář