Ochlazení – Michael Žantovský – Prostor 2016

Tato kniha vyšla již jednou v roce 2008, kde autor skrýval pod pseudonymem Daniel Wolf, protože v té době ještě pracoval v diplomatických službách. V roce 2014 došlo k ruské anexi Krymu a částečně se tak naplnila jedna z hrozeb, o kterých Michael Žantovský psal.
— Thriller Ochlazení vypráví příběh českého pracovníka rozvědky, který je po napadení Běloruska Ruskem vypovězen ze svého místa na českém velvyslanectví v Bělorusku. Poté při vyšetřování jednoho podnikatele s minulostí v komunistické rozvědce a následné jeho vraždy narazí na stopu, která vede k novému ruskému prezidentovi (nástupci Putina), který v době okupace působil na našem území.
— Mezitím Rusko jako odvetu za hospodářské sankce brutálně omezí dodávky plynu do Evropy. S vysychajícím potrubím začíná kolabovat život v evropských městech. A zima přichází (i v doslovném významu). Během pátrání po ruské stopě, narazí náš hrdina Josef K na to, že ruský prezident měl během svého působení v ČSSR vztah s Češkou. Mohl by ruský prezident vraždit aby zakryl něco ze svého mládí? Mohly by informace, které chce vymazat ze světa, fungovat jako páka, která Rusko přinutí opět otevřít kohoutky plynovodů? Hlavní hrdina se vypravuje na svou poslední misi.
— Vyšetřování jej zavede nejen do Ameriky ale i do Izraele a končí v Rusku. Celé vyprávění je protkáno odkazy na Kafku a jeho knihy a i samotný příběh je protkán ponurou atmosférou zpravodajských her, kdy nikdo nikomu nemůže věřit a vše je prosáklé beznadějí a stínem smrti. Všechny postavy jsou perfektně propracované a temná atmosféra jak zpravodajského prostředí, tak i nedostatkem týrané Evropy je velmi sugestivní. Kniha je určitě napsána dobře ale při čtení, zejména v souvislosti s změnami ruské zahraniční politiky, mrazí i v těch největších vedrech. Pokud vám nevadí ponuré a depresivní příběhy, pak mohu knihu doporučit.

Tiráž
Vydalo: Prostor v roce 2016
Počet stran: 384
Vazba: brožovaná
ISBN: 9788072603268

Napsat komentář