Boxer, brouk – Ned Beauman – Odeon 2011

boxer--brouk_origSponzorem této skvostné recenze je síť maloobchodních prodejen Biedronka.  Kniha je debutem spisovatele, který se narodil v Londýně a v současnosti žije v New Yorku a byla ve výběru na Guardian Best First Bok Award a Desmond Elliot Price. U nás kniha vyšla ve světové knihovně Odeonu.
— Děj knihy se odehrává ve dvou časových rovinách. Jedna (ta ze současnosti) nás zavede do podivného světa sběratelů relikvií Třetí říše a ta druhá nás zavede do časů, kdy byl nacismus  teprve na počátku svého vzestupu a my se budeme pohybovat mezi jeho stoupenci z řad britské aristokracie i proletariátu.  Kromě pozapomenutých figurek jako byl Oswald Mosley si připomeneme i různé divné teorie, hnutí a vědecké teorie jako byla eugenika.
— Hrdinové starší časové roviny jsou židovský boxer Seth Hříšník Roach a aristokratický entomolog Philip Erskin. Hříšník je takový židovský Tomáš Řepka ale s tělem tolkienovského trpaslíka ale bez vousů a předkožky, který má asi díky tomu, že z něho agrese a sebevědomí přímo sálá obrovský úspěch u žen a ještě větší u mužů.  Erskin je jeho pravým opakem – zdegenerovaný aristokrat, který si vymýšlí vlastní jazyk a sní o tom, jak bude šlechtit lidskou rasu jako dostihové koně.
— Také hrdina novější větve vyprávění je hodně bizarní postavička. Kevin Broom pomáhá bohatému sběrateli nacistických militarií vyhledávat a kupovat nové exempláře do jeho sbírky a také je touto vášní postižený. A nejen sbíráním různé svastikou poznamenané veteše – má jednu poměrně vzácnou nemoc, která mu znemožňuje pohyb mezi lidmi a proto  tráví většinu času na internetových fórech věnovaných Třetí říši.
— V závěru se osudy těchto tří postav propletou a ještě k nim přibude tajemný hitman z Walesu. Při čtení této postmoderní knihy se čtenář dozví obrovskou sumu bizarních a zbytečných detailů, zajímavostí a faktů. Kniha je napsána košatým jazykem a čte se moc dobře. Děj je pádí jak tankista na piku a pokud nemáte problém s líčením trochy toho homosexuálního sexu, tak by se vám mohl líbit. Doporučuji všem těm, kteří mají v knihovně knihy autorů jako je William Seward Burroughs, Chuck Palahniuk nebo Michel Houellebecq .

Tiráž
Vydal: Odeon v roce 2011
Vydavatel originálu:  Spectre 2010
Překlad: David Záleský a Markéta Záleská
Obálka: Pavel Hrach
Počet stran: 234
Vazba: pevná
ISBN: 9788020713971

5 komentářů Přidejte váš

  1. lostsoul2015 píše:

    Knihu jsem si koupila hned poté, co vyšla, protože mě to téma nadchlo. Pak jsem z ní byla trochu zklamaná, ale po přečtení této recenze mám chuť se do ní začíst znovu 🙂 Hodně pobavilo. Děkuji za připomenutí.

    To se mi líbí

    1. Lech Kutasewicz píše:

      Není zač. Jen škoda, že ta obálka od Odeonu je taková prvoplánová, ta originální, která vychází z estetiky třicátých let je lepší.

      To se mi líbí

      1. lostsoul2015 píše:

        Tak to si musím najít. Vůbec nevím, o čem mluvíte 🙂

        To se mi líbí

  2. lostsoul2015 píše:

    to retro je fakt krásné

    To se mi líbí

Napsat komentář