Nádraží Perdido – China Miéville – Laser-books 2003

Kdybych to měl shrnout ve dvou slovech, tak bych možná napsal steampunkový LOTR. Autor také vytvořil obrovský vlastní svět plný nových ras, náboženství, mytologií a zvyků a krajin. A rozhazuje je s neobyčejnou lehkomyslností a rozmařilostí. S čím si jiní autoři vystačí na celou knižní sérii, CHM téměř vyplýtvá na několika stránkách.
Čtenář zažívá opulentní hody cizosti, grotesknosti a sympatické úchylnosti. Tam kde Tolkien jen bafá z vodního bongu si CHM práská přímo do žíly nejlepší matroš od velkého W. S. Burroughse.
Kniha je téměř heroickým eposem o boji dobra se zlem a o záchranu světa. Kdyby autor jen docentně ubral a tolik nepřecpával příběh motivy, postavami a zápletkami navíc kniha by byla ještě lepší. Asi nejvíc se mi zdála zbytečná a navíc scéna s vyslancem Pekla. Přesto je ta kniha výborná, flow příběhu je svižné a většina věcí do sebe zapadá dle logiky vysněného světa. Takže rozhodně doporučuji.

3 komentáře Přidejte váš

  1. lostsoul2015 píše:

    Skvěle vystiženo – W. S. Burroughs jako vyšitý 🙂 Já jsem si při čtení občas představovala Star Wars – ten bláznivý bar ze čtvrtého dílu 🙂
    Četla jsem, ani jsem nedutala. Bylo to pro mě jako zjevení, na Mievilla jsem narazila úplnou náhodou, už si bohužel nepamatuji, kdo mi ho doporučil, asi jsem o něm někde něco četla a zaujalo mě to. Pak jsem ještě četla Jizvu – ooooo, to byla taky velká paráda, možná ještě lepší než Nádraží, takové klidnější 🙂 A dost se mi líbilo i trochu „skutečnější“ Město a Město. Určitě si od něj ještě něco někdy přečtu, i když se trochu obávám, že už z toho na stará kolena nebudu tak nadšená.

    Líbí se 1 osoba

    1. kurwaczytaj píše:

      Burroughs je můj top autor a také rozhodně plánuji si toho od Mievilla přečíst nohem více.

      To se mi líbí

      1. lostsoul2015 píše:

        Od Burroughse jsem přečetla jednu knihu a pokoušela jsem se o Nahý oběd, ale tehdy to pro mě bylo „silné kafe“ 😀
        Od Mievilla určitě doporučuji tu Jizvu – to byla neskutečná jízda! Po přečtení Nádraží Perdido jsem uvažovala, že bych si Jizvu přečetla v angličtině, ale pak jsem byla ráda, že jsem to neudělala, dost by mi toho uteklo.
        Přeji příjemný zážitek u dalších Mievillových děl 🙂

        To se mi líbí

Napsat komentář